Rekordár egy 19. századi hongkongi bélyegért

2011. január 24. - 12:56 | Tech
Rekordáron, több mint 820 ezer dollárért kelt el egy 19. századi ritka bélyeg egy hongkongi árverésen - közölte hétfőn az aukciót szervező cég.

A négy, Viktória brit királynő arcképével ellátott bélyegből álló blokk egy ismeretlen licitálóhoz került.

Közben egy másik hongkongi árverésen 5,6 millió dollárt fizettek Andrew Lloyd Webber brit zeneszerző borgyűjteményéért.A "rendkívül ritkaként" jellemzett olívaszínű bélyegek vasárnap kerültek kalapács alá Hongkongban. A négy bélyeg azért olyan értékes, mert hibásan nyomták őket. Eredetileg barnásszürke színűnek kellett volna lenniük, de egy nyomatási hiba miatt megváltozott a festés.

Az árverést szervező cég közlése szerint az 1865-ben kiadott bélyegblokk végül 820 ezer dollárért kelt el. Még soha nem fizettek ennyit egy Hongkongban kiadott bélyegért az egykori brit gyarmaton - közölte az aukciós ház.

Szintén a hétvégén árverezték el Hongkongban Andrew Lloyd Webber brit zeneszerző borgyűjteményét, amely a vártnál többért, 5,6 millió dollárért kelt el. Egy másik boraukció pedig 10.8 millió dolláros bevételt hozott.

Az utóbbi években Hongkong vált a világ harmadik legnagyobb aukciós központjává, New York és London után, köszönhetően egyebek mellett a kínai milliárdosok megjelenésének. A város Ázsia borközpontjává szeretne válni, és ennek elérésére a városvezetés 2008-ban több, a boraukciókat megkönnyítő szabályt hozott. A világ két legnagyobb aukciós háza, a Christie's és a Sotheby's is azt közölte még 2009 végén, hogy Hongkong vált a világ legnagyobb borpiacává.

FH/para

Címkék: bélyegek