Újabb természeti csapás Ausztráliában - árvíz és ciklon után erdőtüzek

2011. február 7. - 12:05 | Tech
Legkevesebb 41 lakóházat tettek a földdel egyenlővé az Ausztrália nyugati részén pusztító erdőtüzek - közölték hétfőn a helyi hatóságok, hozzátéve, hogy a helyzet rosszabbodhat, ugyanis a tűzoltók egyelőre nem tudták ellenőrzésük alá vonni a lángokat.

Craig Hynes, a perth-i tűzoltóság vezetője szerint a város környékén hétvégén csaptak fel a lángok, amelyek jelenleg két nagy területen pusztítanak. Mint mondta, a tüzek már lakott területeket is veszélyeztetnek. A város szélén 41 ház teljesen megsemmisült és további 19 súlyosan megrongálódott. A parancsnok szerint azonban komolyabb sérülésekről, vagy esetleges halálesetekről egyelőre nincsenek hírek.

Mint mondta, a tűzoltóság emberei jelenleg is mindkét helyszínen próbálják ellenőrzés alá vonni a lángokat, munkájukat helikopterek segítik. "Még mindkét tűz kontrollálatlan, ezért biztonsági okokból nem engedhetjük a környékre az embereket" - fogalmazott Hynes. A lángok terjedését ráadásul a Yasi ciklon kíséretében érkező erős szelek is segítik. Az oltásban egy tűzoltó sérült meg eddig.

A vihar az elmúlt napokban vonult át az országon, és elsősorban Queensland államban okozott súlyos károkat. A ciklon több part menti települést teljesen elvágott a külvilágtól, akiken végül a katonaság egységei segítettek. Ausztráliában ráadásul néhány héttel a ciklon érkezése előtt évtizedek óta nem látott árvizek pusztítottak, amelyekben 30 ember vesztette életét és több ezer lakóház semmisült meg. Szakértők szerint a szélsőséges időjárásért az idén különösen erős hatású La Nina jelenség tehető felelőssé.

FH/para