Az Egyesült Államokban engedélyezték az első 3D-s mammográfot

2011. február 15. - 14:46 | Tech
Kutatások azt mutatták, hogy a radiológusok hét százalékkal jobban tudták megkülönböztetni a daganatos és a nem daganatos eseteket, mint amikor kizárólag kétdimenziós képeket néztek.

Múlt pénteken az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) elfogadta az első háromdimenziós mammográfiai szűrővizsgálatot. A szakértők azt remélik, hogy az új eszköz segíteni fogja az emlőrák korai kimutatását. A piacon most egyféle technológia van jelen, amely kétdimenziós röntgenképet készít az emlőkről. "Az orvosok ezentúl hozzáférhetnek ehhez az egyedülálló, innovatív háromdimenziós technológiához, amely jelentős mértékben javíthatja a jelenlegi diagnosztikai és kezelési módszereket" - jelentette be Jeffrey Shuren, az FDA radiológiai részlegének igazgatója.

Az FDA által végzett kutatások azt mutatták, hogy a radiológusok hét százalékkal jobban tudták megkülönböztetni a daganatos és a nem daganatos eseteket, mint amikor kizárólag kétdimenziós képeket néztek.

A Selenia Dimensions System nevű eszköz, amelyet a massachusettsi Hologic cég gyárt, a vállalat jelenlegi FDA-engedélyes kétdimenziós rendszerének frissítése. Az új technológiai a cég közleménye szerint olyan háromdimenziós képeket készít, amelyek az emlő belső felépítését tárják fel olyan torzítások nélkül, mint amilyeneket jellemzően a szövetárnyékolás vagy szövetsűrűség okoz. A vizsgálat, amely egy 3D-s tomoszintézis kép és egy kétdimenziós kép kombinációjából áll, csupán másodpercekkel tart hosszabb ideig, mint a hagyományos kétdimenziós digitális mammográfiai vizsgálat az FDA jelenlegi irányelvei és teljes vizsgálati dózis mellett. Az FDA beszámolója szerint a kétdimenziós és a háromdimenziós kép megalkotásához körülbelül kétszer nagyobb dózisú sugárzás szükséges, de a járulékos kockázatok alacsonyak.

"A sugárzással kapcsolatos becsléseket illetően vannak bizonytalanságok, ennek ellenére a 2D-s és 3D-s kép egyidejű készítése okozta rákkockázat várhatóan nem haladja meg a 1,5 százalékot, vagyis elmarad a rák természetes előfordulásától, és kevesebb, mint egy százalék a hagyományos kétdimenziós mammográfiához viszonyítva" - írja az FDA. A hivatal azt is hozzáteszi, hogy a háromdimenziós módszer javítja a radiológusok számára a rák kimutatásának pontosságát, ami csökkenti a diagnosztikai vizsgálatok megismétlésére szoruló nők számát.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet azt javasolja, hogy a 40 éven felüli nők egy-két évente végeztessenek mammográfiai vizsgálatot az emlőrák szűrésére.

Az új eszközt gyártó Hologic cég árfolyama az FDA jóváhagyás után két százalékkal emelkedett.

fh

Címkék: 3D, emlőrák, mammográfia