Legyőzte a szuperszámítógép az embert

2011. február 16. - 16:06 | Tech
Az IBM számítógépe kedden legyőzte emberi vetélytársait a népszerű amerikai televíziós vetélkedő, a Jeopardy! újabb körében.

Minden viccelődés és ugratás elhalkult, amikor a szuperszámítógép kezdte uralni a játékot és a jelzőcsengő újra és újra megszólalt, jelezve hogy emberi ellenfelénél gyorsabban tudja a helyes választ. Az említett vetélytárs, Ken Jennings - aki máig tartja a Jeopardy rekordját 74 egymás utáni helyes válasszal - frusztráltan és csendben ült, amikor a számítógép szünet nélkül adta meg a jó válaszokat.

Az IBM-alapító Thomas Watson után Watson névre keresztelt számítógép egyszerre kapja meg a kérdéseket emberi versenytársaival. Aki először jelez, az válaszolhat a kérdésre, ellenfele csak akkor, ha a gyorsabb versenyző ront. Watson nem kapcsolódik az internetre, csak különböző algoritmusok szédítő sebességű használatával és más számításokkal válaszol a kérdésekre. Kedden Jennings mellett Brad Ruttert is legyőzte - utóbbi korábban 3.25 millió dolláros rekordnyereményt vitt el a játékból.

A szuperszámítógépet 2006 óta fejlesztik. Rendszeresen tartanak ember-számítógép összecsapásokat, először 1997-ben győzött a technika, akkor a Deep Blue nevű, szintén az IBM által fejlesztett számítógép nyert Garri Kaszparov sakkvilágbajnok ellen.

fh