A mobiltelefonálás növeli az agyi tevékenységet

2011. február 23. - 11:57 | Tech
Nagyobb agyi tevékenységet folytatnak a mobiltelefonálók - derült ki marylandi Bethesdában lévő Nemzeti Egészségintézet (NIH) tanulmányából, amely szerdán jelent meg az amerikai orvosi szövetség szakfolyóiratában.

A tanulmány egy 2009-ben végzett felmérés adatait dolgozza fel, amelynek célja az volt, hogy megvizsgálja, miként hatnak a rádiótelefonok az agyműködésre. Arra ugyanakkor nem adott választ, hogy milyen egészségkárosodást okozhatnak az emberi szervezetben a rádióhullámok.

A tesztalanyok tomográfiai vizsgálata során kiderült: egy 50 percig tartó telefonbeszélgetés kimutathatóan növeli az anyagcserét a telefon antennájához közel eső agyi területeken. A kísérletben részt vevő kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy túl korai lenne következtetéseket levonni az eredményekből arra vonatkozóan, hogy valójában milyen hatásuk lehet a rádióhullámoknak az emberi szervezet működésére.

A mobiltelefonok kapcsán szakmai körökben régóta vitatéma, hogy a hullámok okozhatnak-e daganatos megbetegedéseket. "Sajnos a megállapításaink nem adtak felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy a mobiltelefonok okozhatnak-e rákot. Egyedül azt bizonyították, hogy az emberi agy érzékeny az elektromágneses sugárzásra" - fogalmazott Dr. Nora Volkow, a NIH igazgatója, a kutatás vezetője. Mint mondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy további kutatások szükségesek e téren.

FH/para