JAPÁN KATASZTRÓFA: Fukushimából 4-5 nap alatt érhet fölénk a radioaktív felhő

2011. március 24. - 10:38 | Tech
Egy fukushimai kibocsátás a meteorológiai becslések szerint leggyorsabban 4-5 nap alatt érhetné el Európát - ez áll BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatójának elemzésében. A tanulmány azt is leszögezi, hogy itthon a japán atomerőmű-baleset radioaktív kibocsátásának egészségügyi hatása egészen biztosan nem lesz.

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a Japánban történtekről készített legújabb elemzésében azt írja, hogy a Fukushima atomerőműből kibocsátott radioaktív anyagok a légkörben elkeverednek, felhígulnak, így egyre kisebb koncentrációban - de nagyobb területen - lesznek kimutathatóak. Egy fukushimai kibocsátás a meteorológiai becslések szerint leggyorsabban 4-5 nap alatt érhetné el Európát, ha ehhez optimálisak lennének a légköri feltételek. Ha ilyen esetleg be is következne, Európát és Magyarországot már rendkívül alacsony koncentrációban érhetné el ez az anyag, várhatóan még műszeres kimutatása is nehézkes lenne. Itthon tehát a japán atomerőmű-baleset radioaktív kibocsátásának egészségügyi hatása egészen biztosan nem lesz.

A szakember azt is leszögezi, hogy ennek megfelelően Magyarországon egyáltalán nem indokolt az úgynevezett jódprofilaxis alkalmazása, azaz stabil jód szedése. Ráadásul az indokolatlan jódbevitel adott esetben veszélyes is lehet, sokan ugyanis allergiásak rá.

FH/para