Száz év múlva tengerpart húzódna Pozsony és Komárom között?

2011. április 1. - 08:56 | Tech
Olaszt tudósok szerint a következő évszázadban Szlovákiának tengerpartja lehet - ezt jelzi előre szerintük az a matematikai modell, amely a globális klímaváltozás közép-, és kelet-európai következményeit kutatja,

Kutatásaik szerint az Adriai-tenger helyett a tengerpart valahol Pozsony és Komárom között lenne.

Luca Filastrocca, aki a bolognai, globális klímaváltozás következményeit kutató magánintézetet vezető, csapatával kidolgozta a Bender elnevezésű matematikai modellt, amely a globális felmelegedés megnyilvánulásait jelzi előre egészen 2150-ig. Számításaik szerint a magas hőmérséklet olyan következményekkel járhat Közép-Európa számára, amit eddig elhanyagoltak.

A szimuláció szerint az atmoszféra felmelegedése megváltoztatja a hidrológiai ciklust, ami miatt a tengervizek határa is eltolódik. Eszerint sokkal többet esne az eső Franciaország területén, ráadásul özönvízszerűen, hónapokig. Filastrocca a Geophysics East Monthly magazinnak jelentette ki, hogy Franciaország területén óriási mennyiségű víz gyűlhet össze. "Nagyméretű új tavak keletkezhetnek, amelyek nyomást gyakorolnak a talaj mozgására. Ez pedig egyfajta domborulatokat eredményezhet a Kis-Kárpátok és a környező hegységek területén" - mondta.

Ennek az eredménye pedig egy, egész az Adriai-tengerig húzódó barázda lehet, amelyen a víz lassan befolyna. 

A Cseh Tudományos Akadémia klimatológusa, Jozef Pecho őrült elméletnek gondolja a felvázoltakat. Úgy véli, nagyon valószínűtlen, hogy ilyesmi megtörténhetne.

Több tudós ugyanakkor úgy gondolja, hogy amennyiben Filastrocca és csapatának modellje helyes, az radikális változásokat eredményezne a geomorfológiai hatásokról alkotott eddigi elméletekben. Filastrocca mag állította, hogy többször is ellenőrizte a modellt, de nem talált benne hibát. 

A geofizikusok többsége szerint a tengerek nem így keletkeznek, ha pedig mégis, akkor az sokkal tovább eltart.

Sme.sk/para