Magyar a világ 165. legerősebb szuperszámítógépe

2011. április 6. - 19:48 | Tech

A Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIIF Intézet) 2011. április 6-án megkezdte az országosan négy helyszínen, mintegy kétéves fejlesztéssel felépített NIIF-szuperszámítógépek átadását. Budapest mellett három kiemelkedő egyetemváros, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek a hazai informatikai fejlesztések közül egyedülálló projektnek köszönhetően.

Az idén 25 éves fennállását ünneplő NIIF Intézet az NIIF Program keretében biztosítja a magyar felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmények országos hibrid hálózatát és az erre épülő informatikai háttér fejlesztését és működtetését. Az intézet 2001-ben helyezte üzembe az első magyarországi szuperszámítógépet, mely akkor a 428. helyen állt a világranglistán. Máig csaknem 200 kutatási projekt használta ki 100 százalékos lekötéssel a rendszer kapacitását és jelentős sikerek születtek a szuperszámítógép segítségével. A felhasználói igények növekedése miatt a szolgáltatás indulásának 10. évfordulóján egy teljesen megújult, teljesítményében csaknem két nagyságrenddel megnövelt, korszerű infrastruktúra áll a magyar kutatók rendelkezésére.

Az új infrastruktúra 4 szuperszámítógépből áll, amelyet földrajzilag elosztott módon Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden helyeztek el. A szuperszámítógépeket az NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze hatalmas erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett.

A 4 gép közül a legnagyobb teljesítményű - egyben tehát az ország legerősebb számítógépe - a Debreceni Egyetemre került szuperszámítógép, amelyet a Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik vezető gyártója) gyártott, és a Silicon Computers Kft szállított. (A Pécsi Egyetemre kerülő gép szintén SGI, de eltérő architektúrájú, míg a Szegedi Egyetemre és az NIIF budapesti központjába került gépeket a HP gyártotta.)

A debreceni szuperszámítógép egy nagyteljesítményű és kis késleletetésű Infiniband interconnecttel felszerelt, a legerősebb Intel processzorokra épülő speciális cluster architekúra. A gép 1536 processzormagot és több mint 6 Terabyte memóriát tartalmaz, amit egy közel fél Petabyte-os (1 Petabyte = 1024 Terabyte) háttértároló és nagy teljesítményű vizualizációs alrendszer egészít ki. A rendszer a legkorszerűbb, energiahatékony technológiákat alkalmazza, vízhűtéses kialakítású. Számítási teljesítménye meghaladja a 18 Teraflopot. A szuperszámítógép elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de az NIIF rendszerébe kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.

A megújult NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra lehetővé teszi azt is, hogy a magyar kutatók hozzáférjenek a nagy európai rendszerekhez is.

fh