A szlovák tudományos élet tragédiája

2011. április 19. - 16:00 | Tech

A tudományban tragikus a helyzet – ezt a nem kellő politikai támogatás okozza.

Szlovákia azt tűzte ki célul a Nemzeti Reformprogram keretein belül, hogy több pénzzel fogja támogatni a tudományos kutatásokat, minimum a bruttó hazai termék 1 százalékával.

Málta és Ciprus után a 27 európai uniós tagállam közül ez a harmadik legalacsonyabb cél – minderről Andrea Elscheková-Matisová beszélt, a SOVVA (Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity) vezetője.

„A művelődésre, képzésekre jutó támogatások nálunk a legalacsonyabbak az EU államaihoz képest. A 15 éves diákok tesztelése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül átlagon aluli eredményeket mutatott ki. A világ élvonalába nem került bele semmilyen szlovákiai egyetem és a tehetséges diákok külföldre vándorolnak” – mondta Elscheková-Matisová.

A tudományok és a kutatás terén is tragikus a helyzet a szakértő szerint. Mindennek az lehet az oka, hogy sosem kaptak kellő politikai támogatást.

„Ha pár centtel növekszik az áram és az élelmiszerek ára, az politikai földrengéssel ér fel. De tény, hogy Szlovákia drámaian lemarad a művelődés, a tudomány és a kutatások támogatásában, s ez valószínűleg nem viszi ki az embereket az utcára, nem fognak emiatt tüntetni. A tudomány és a kutatások fejlesztése nem csupán az állami támogatásokon múlik. A magán invesztícióknak nagyobb szerepet kéne játszania. Az a kérdés, hogy a tudománynak van-e mit felmutatnia, és azt képes-e eladni” – említette Matisová.

A lemaradás nem csak az anyagiaknak tudható be. „Feltehetjük a kérdést, hogy a kutatóknak, tudósoknak és a fiatal pedagógusoknak nyitva van-e az ajtó e téren és, hogy ezeknek a projekteknek van-e értelműk és minőségiek-e. Az EU keretprogramjaiból merített források kis mértéke is azt mutatja, hogy nemzetközileg a szlovák tudomány nehezen áélja meg a helyét” – fejezte be ezzel a mondattal mondanivalóját Andrea Elscheková-Matisová.

sita/-esz-