23 vizsgált ország közül Magyarországon hisznek legtöbben a lélekvándorlásban

2011. április 25. - 13:24 | Tech
A világ lakosságának fele hisz Istenben, 18 százaléka nem, a többiek bizonytalanok ebben a kérdésben. Az Ipsos nemzetközi piackutató cég hétfőn nyilvánosságra hozott, 23 ország 18 829 felnőtt megkérdezésével készült felmérésében Magyarország egy dologban jár az élen: az országok közül itthon hisznek a legtöbben a lélekvándorlásban, azaz az újjászületésben.

A világ lakosságának 45 százaléka egy Isten létezésében hisz, 6 százaléka többen. Előbbi Indonéziában (93%), Törökországban (91%), Brazíliában (84%), és Dél-Afrikában (83%) a legerősebb. Utóbbi leginkább India (24%), Kína (14%) és Oroszország (10%) polgárai hisznek.

A túlvilágban szintén a világ lakosságának a fele hisz, kicsivel kevesebb mint negyede úgy gondolja van valamiféle halál utáni folytatás, tízből ketten vélik úgy, hogy a mennyországba vagy pokolra jutunk. A megkérdezett országok lakói átlagosan 7 százalékban hisznek a reinkarnációban, Magyarország polgárai közül viszont 13 százalék válaszolta, hogy hisz a lélekvándorlás útján történő újjászületésben.

A megkérdezettek közül tízből négyen gondolják úgy, hogy az emberiség a majmoktól származik, tehát az egyedfejlődésben hisz. Így vélik leginkább Svédországban (68%), Németország (65%), Kína (64%), Belgium (61%) és Japán (60%) válaszadói. Kevesebben, a válaszadók alig több mint negyede gondolja úgy, hogy az emberiséget Isten teremtette. A legtöbben ezt hiszik Szaúd-Arábiában (75%), Törökországban (60%), Indonéziában (57%). A világ népességének csaknem harmada viszont nem tudja, miben higgyen.

FH/para