Arcfelismerő alkalmazás készült androidos okostelefonra

2011. április 28. - 10:26 | Tech
Arcfelismerő szoftvert mutattak be androidos okostelefonokhoz szerdán. A Viewdle alkalmazása már letölthető az Android Marketről.

A cég egyik alapítója és vezérigazgatója, Laurent Gil azt mondta: az első mobilra gyártott arcfelismerővel a felhasználók azonnal megoszthatják fényképeiket az azokon szereplő ismerőseikkel. A program számítógépes algoritmusok segítségével "arclenyomatot" alkot, ezeket felcímkézhetik nevekkel és elraktározhatják az okostelefonokban. Ezután a szoftver összeveti az új fényképeket az "arclenyomatokkal" és azonnal képes a felvételeket elküldeni a szereplőknek a Facebookon, a Flickren, e-mailen vagy mms-ben.

Tavaly szeptemberben nagybefektetők - a Qualcomm, a Blackberry Partners Fund, a BestBuy és az Anthem Venture Partners - tízmillió dollárral (1,8 milliárd forinttal) támogatták a kaliforniai Palo Altoban lévő cég okostelefonos fejlesztését. A Viewdle vezetője szerint programjukkal szemet kaptak a telefonkészülékek, amelyek mostantól mesterséges intelligenciának számítanak, hiszen ugyanúgy látják a világot, mint az emberek. A technológiát a feltörekvő vállalkozás ukrajnai kutatócsoportja fejlesztette ki tizenöt év alatt.

FH/para