Vérmintából megállapítható lesz a tüdőrák

2011. május 18. - 15:19 | Tech

Az Ohio Állami Egyetem munkatársai azonosították a tüdőráksejtek mikro-RNS mintázatát, melynek segítségével a jövőben egy vérből végezhető teszt segítségével kimutatható a daganat és meghatározható annak agresszivitása.

Carlo M. Croce professzor és munkatársa érdeklődésében a daganatos betegek vérplazmájában lévő abnormális, rövid RNS-szakaszok voltak, melyek alapját képezhetik egy olyan vérmintából végzett tesztnek, amely kimutatja a tüdőrák jelenlétét. Ezek a molekulák már akkor megjelennek a szérumban, amikor a tumort még olyan érzékeny képalkotók sem képesek kimutatni, mint a spirál-CT. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezzel a módszerrel akár két évvel hamarabb is bekövetkezhet a daganat felismerése, ami jóval előnyösebb a terápiás lehetőségek szempontjából.

A kutatók daganatos szövetmintákban vizsgálták a tumorok molekuláris mintázatát, 28 daganatot 24 egészséges tüdőszövet mikro-RNS-profiljához hasonlítottak. A kutatók azonosították azokat a különbségeket, melyek a daganatos és a normál szövetek között fennálltak. Szintén leírták azt a molekuláris jelleget, ami a daganat agresszívabb viselkedéséhez, és rossz túlélési adatokhoz társul.

Ezután a tudósok 1035, 50 éves és annál idősebb férfit vizsgáltak, tőlük vér-, köpet-, és vizeletmintát vettek. A férfiak mindegyike erős dohányos volt, és öt éve mindegyik évi rendszerességgel CT-vizsgálaton esett át. A két módszert összehasonlítva 15 mikro-RNS molekulát tekintve a kutatók 20 esetből 18-ban képesek voltak kimutatni a daganatot, még mielőtt a CT látta volna annak megjelenését. Egy másik, hasonló, de független vizsgálati arány 15-ből 12 volt.

Becslések szerint az új módszer előnye 28 hónap.

fh

Címkék: tüdőrák, vérminta