Tizenhét egyiptomi piramist fedeztek fel műhold segítségével

2011. május 25. - 18:01 | Tech

Tizenhét egyiptomi piramist, ezernél több sírt, valamint háromezer ókori települést fedeztek fel Egyiptom legújabb műholdas "átfésülése" során.

A kutatás az Alabamai Egyetem tudósainak nevéhez fűződik, akik több mint egy éven át dolgoztak a projekten. A team Sarah Parcak egyiptológussal az élén egy 643 kilométer magasságban keringő műhold infravörös felvételeit elemezte. A nagyfelbontású kameráknak köszönhetően a képeken alig egyméteres átmérőjű tárgyakat is meg lehetett különböztetni. Az első feltárások már igazolták némely objektum létét, köztük két piramisét - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

"Mivel az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták az agyagtéglát, amely sokkal tömörebb, mint a környező talaj, a vályogépítmények könnyűszerrel azonosíthatók" - magyarázta Sarah Parcak, aki szerint Egyiptom földje még rengeteg titkot rejteget.

"Ezek a piramisok, sírkamrák és házak a felszínhez közel helyezkednek el, ám épületek ezrei rejtőzködnek a mélyben, vagy akár a Nílus alatt" - emelte ki az egyiptológus, aki számára a Nílus-deltában fekvő ókori Taniszban folytatott ásatások jelentettek különleges élményt.

"Egy háromezer éves házat tártak fel, és az épület alakja majdnem tökéletesen egybeesett a műholdfelvételen látott alakzattal" - jegyezte meg Sarah Parcak.

Az egyiptomi hatóságok a műholdtechnikával az ókori műkincseket védenék, a felvételek ugyanis megmutatják, ha fosztogatók behatoltak egy sírkamrába.

A felfedezésről a BBC Elveszett városok című sorozatában május 30-án számolnak be a kutatók.

MTI