Lassítja az öregedést a kannabinoid receptor aktivitása

2011. július 8. - 18:07 | Tech

Lassítja az öregedést az agyban található kannabinoid receptor aktivitása - nyilatkozta az MTI-nek Bilkei-Gorzó András, a Bonni Egyetem öregedést kutató munkacsoportjának vezetője legfrissebb tudományos felfedezésükről.

Jelenlegi természettudományos ismereteink alapján valószínű, hogy az öregedés sebességét az öregedést előidéző, véletlenszerű folyamatok (például spontán mutációk fellépése, káros anyagok felszaporodása, oxidációs károsodás) és az ellenük ható védelmi rendszerek egyensúlya határozza meg.

A Bilkei-Gorzó András vezetése alatt álló munkacsoport, amely a Bonni Egyetem Molekuláris Pszichiátria Intézetében működik, az agy öregedésével foglalkozik, pontosabban az úgynevezett endokannabinoid rendszer öregedésre gyakorolt hatásával.

Genetikailag módosított egereken végzett vizsgálatok szerint a kannabinoid 1 receptor aktivitása befolyásolja az agy öregedésének sebességét. Olyan állatoknál, amelyeknél hiányzott ez a receptor, sokkal korábban léptek fel zavarok a tanulási képességben, és a memória romlása az öregedés során jóval gyorsabb volt, mint "normál" társaik esetében.

Az öregedés során megfigyelhető a mikroglia sejtek - az agy immunsejtjei  - számának és aktivitásának növekedése olyan mértékben, hogy az károsítja az idegsejteket, és ezzel hozzájárulnak az öregedési folyamathoz.

Azokban az állatokban, amelyekből hiányzott a kannabinoid receptor, a mikroglia aktivitás fokozódása korábban jelentkezett és nagyobb fokúvá vált, mint a "vad típusú", hasonló korú egerekben.

"A kísérleteket ezt követően megismételtük olyan állatokon, ahol a kannabinoid 1 receptor csak egyes sejttípusokon volt kikapcsolva. Azt találtuk, hogy elég ezt a receptort az egyik gátló, úgynevezett GABAerg idegsejtjein kikapcsolni, hogy az agy korai öregedését előidézzük" - hangoztatta Bilkei-Gorzó András.

A kutatás legfrissebb eredményeit összegezve elmondta, hogy a kannabinoid 1 receptor aktivitás a GABAerg sejteken véd az agy korai öregedése ellen az agy immunsejtjeinek szabályozása révén. A GABAerg sejtek szabályozzák a mikroglia sejtek aktivitását, és ebben a folyamatban a kannabinoid 1 receptorok kulcsszerepet játszanak. A kannabinoid rendszer tehát részt vesz a szervezet öregedés elleni védelmében.

MTI

Címkék: öregedés