Emberéleteket fenyegetnek a vulkánkitörések Dél-Ausztráliában

2011. július 9. - 19:51 | Tech
Vulkánkitörésekre figyelmeztetnek a szakemberek a dél-ausztráliai Viktória állam nyugati részében és a szomszédos területeken, ahol a pusztító lávafolyamok több ezer ember számára jelentenének fenyegetést.

A Melbourne-i Egyetem földtudományi és műszaki karának szakemberei a legújabb kormeghatározási módszerek segítségével számították ki a régió úgynevezett monogenetikus - egyszeri kitörés eredményeként kialakult - vulkánjainak pontos korát, valamint a kitörések gyakoriságát, amelyek az adatok szerint nagyjából kétezer évenként "esedékesek".

"A múltban átlagosan kétezer évente következtek be kitörések, így attól függetlenül, hogy a térség vulkánjai nem rendszeres időközönként aktivizálódnak, nagy esélye van egy újabb erupciónak - idézte a Science Daily tudományos hírportál (http://www.sciencedaily.com) Bernie Joyce-t, az egyetem munkatársát. - Viszonylag kicsi és nagyon elszigetelt kitörésekről van szó, de típustól függően ezek több ezer ember számára jelenthetnek óriási fenyegetést."

A kutatók az elmúlt években tüzetesen felmérték a Viktória állam nyugati részében, illetve a szomszédos délkelet-ausztráliai térségekben lévő, felszínre hozott törmelékanyagból és lávából felépülő vulkáni kúpokat, a lávafolyamok útvonalait és krátereket.

"A hosszan tartó és gyakran nagy kiterjedésű lávafolyamok több tíz kilométerre is eljuthatnak, ezáltal pusztító csapást mérhetnek a hidakra, az utakra, a vasúti sínekre, az elektromos és gáztávvezetékekre, illetve nyáron komoly tűzveszélyt képezhetnek a száraz területekre" - figyelmeztetett a szakember.

"Néhány esetben a növekvő magma összetalálkozhat a talajvízzel, amely gőzrobbanásokat idézhet elő. Ennek nyomán rengeteg hamu keletkezhet, lebénítva a vízi, vasúti és akár a légi közlekedést is" - tette hozzá Joyce, aki a Melbourne-ben megrendezett 25. Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Kongresszuson ismertette a vizsgálat eredményeit.

mti/para