Őskrokodil maradványait tárták fel Texasban

2011. július 15. - 10:22 | Tech
Kilencvenhatmillió évvel ezelőtt élt őskrokodil megkövesedett maradványai kerültek elő Texasban, a Dallas melletti Lewisville-tóból.

A leletről a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat a dallasi Déli Metodista Egyetem (SMU) paleontológusai.

Az őshüllő a hosszú "pofájú" krokodilok, a Terminonaris neméhez tartozott, amely legközelebbi ma élő rokona a gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus) volt. Ez a hetedik, egyben a legidősebb ismert Terminonaris-fosszília. A legfiatalabb az a kansasi egyed, amely mindössze 91 millió éves; tártak még fel 93 millió éves fosszíliákat Kanadában és Montana államban.

Az egyetlen európai "hosszú pofájú" Terminonaris őskrokodil-maradványok 94 millió évesek, és Németországban kerültek elő - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.
A krokodilnak csupán a 62 centiméteres "orra" került elő, ebből a tudósok arra következtettek, hogy fejének hossza elérhette az 1 métert. Testhossza 6-7,5 méteres lehetett, súlya pedig egy tonna.

A texasi Terminonaris a Niobrara-tengerben (Nyugati Belső Viziút) élt, amely a középső és a késő kréta időszak idején kettéosztotta az észak-amerikai kontinenst. Nagy valószínűséggel a partközeli sekély, meleg vizeket kedvelte, ahol elsősorban halakkal táplálkozott. Modernkori rokonaihoz hasonlóan azonban bármit felfalt, amit zsákmányul ejtett, legyen az apró emlős vagy akár kis dinoszaurusz.

A jó állapotban megőrződött fosszília semmit sem árul el arról, hogy mi okozta az őskrokodil vesztét. Nagy valószínűséggel a vízben érte a halál, vagy teteme bemosódott a tengerbe, és igen hamar betemette a fenéküledék.

mti/para