Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában

2011. július 31. - 13:26 | Tech
Az időszámításunk előtti 5. évezredtől kezdődő rézkorból származó, jó állapotban fennmaradt emberi csontvázat fedeztek fel Bulgária egyik régészeti lelőhelyén.

A különleges leletre a délkelet-bulgáriai Kableskovo városhoz közeli Kozareva régészeti területen találtak rá. A szakemberek szerint a csontváz újabb értékes információkkal szolgál majd a Kre.e. 5. században kerámiagyártó központként működő település korábbi történetéről.

Az ásatást vezető Petya Georgieva szerint ez az első bizonyítottan ilyen korai időből származó sírhely Dél-Bulgáriában. A sírhant és a csontok szemmel láthatóan épp állapotban maradtak fenn. Az egyelőre tisztázatlan, hogy az öt évvel ezelőtt felfedezett, neolit korból származó (időszámításunk előtti tízezer utáni) kis településen feltárt temetkezési terület igazodik-e a Fekete-tengeri régió első temetkezési szertartásainak sajátosságaihoz.

2009-ben régészek bejelentették, hogy a balkáni-régió legősibb kerámia égetőkemencéjének felfedezése hatalmas segítséget jelentett a part menti civilizációk kialakulási idejének meghatározásában. A régészek reményei szerint a legújabb lelet segíteni fog kideríteni, hogy mi történt a gazdájával a rézkorban.

"A lelőhelyen olyan emberi maradványokból készített tárgyakat találtunk, mint például egy csontokból készített karika, amelyen apró lyukak voltak, hogy a nyakba akasztható legyen" - idézte a szakembert a Sofia Echo angol nyelvű bolgár hírportál.

A szakemberek szerint a szomszédos Burgasz városában feltárt, különálló neolitikus sírhely segít majd eloszlatni a korszak népességnek etnikai hovatartozására vonatkozó homályt. A rézkor a neolitikum (újkőkorszak) végétől a bronzkor kezdetéig tartott. A régészeti korszak fő jellemzője, hogy az ember használni kezdte az első fémeket, így a rezet, az aranyat és az ezüstöt.

MTI/para

Címkék: régészet, sírhely