Magyarország felett robbant egy meteor

2011. augusztus 6. - 10:17 | Tech
21:46 perckor északkeleti irányba egy meteor suhant át a magyar légtérben, amely valahol a Balaton térségében fel is robbanhatott – tudósít az index.hu.

A fényjelenséget több webkamera is rögzítette, a jelenséget legkeletebbre Debrecenben, legnyugatabbra Sopronban észlelték, a robbanás Nagykanizsától Enyingig hallatszott, de Dél-Szlovákiában is láthatóvolt.

Egyelőre nem tudni, hogy a meteor a földbe is csapódott, vagy a levegőben megsemmisült.
A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület beszámolója szerint a becsehelyi csillagvizsgálóból hazafele tartva észlelték a jelenséget.

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" - írták beszámolójukban.

Egy másik szemtanú azt írta: "mi Budapestről láttuk. A teljes útját végig tudtuk követni, becslésünk szerint kb. 7-8 km-es magasságban felrobbant, két nagyobb darabra, majd nem izzott tovább. A látottakból úgy tűnt, nem ért földet."

Ladányi Tamás csillagász a Blikknek azt nyilatkozta, hogy a meteor még a levegőben több darabra hullott. Ő maga Dégen, a Park tónál volt az esemény idején. Megfigyelése szerint a jelenség tűzgömb lehetett, ez a -6 magnitudónál fényesebb hullócsillagok megnevezése.

index.hu/para

Címkék: meteor, Meteorit