A Föld védelmében aszteroidatesztet terveznek?

2011. augusztus 19. - 08:15 | Tech
A Föld védelmében tervez állítólag aszteroidatesztet az Európai Űrügynökség (ESA), amely szerkezetet lőne egy üstökösbe, hogy megtudja, mi történne, ha egy másik, a Föld felé tartó aszteroidával tenné ezt.

A Don Quixote néven emlegetett küldetés részeként két űrhajót lőnének fel, az egyik feladata, hogy letaszítsa az égitestet pályájáról, a másiké pedig mindennek dokumentálása és értékes adatok gyűjtése az ütközésről - írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap (www.telegraph.co.uk).

A misszió lehetséges célpontja az Apophis nevű üstökös, amely parányi eséllyel - egy a 250 ezerhez - szintén a Földnek ütközhet a nem is olyan távoli jövőben, 2036-ban.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósai szerdán szokatlan módon kikerülték a másik, az Elenin nevű üstökössel kapcsolatos kérdéseket, amelyek azt feszegették, hogy a tavaly decemberben felfedezett égitest az interneten köröző állításoknak megfelelően valóban a Földre nézve veszélyes pályán mozog-e. Baljós híresztelések alapján az Elenin három napra sötétségbe taszítaná a kék bolygót, azzal hogy blokkolja a Napot, és be is csapódna a Földbe.

"Az az igazság, hogy az Elenin sokkal nagyobb figyelmet kapott annál, mint amit érdemel a valótlan internetes bejegyzések miatt" - mondta egy szakember.

(MTI)