Valóban létezik a "Halálcsillag" vagy Luke Skywalker bolygója

2011. szeptember 20. - 19:15 | Tech
A Csillagok háborújának köszönhetően számtalan szokatlan bolygóra "látogathatnak el" a rajongók, ám a képzelet szülte planéták csupán halovány utánzatai a világegyetem való világának; a tíz legérdekesebb égitestről a Space.com (http://www.space.com) közölt összeállítást.

A NASA bolygóvadász űrszondája, a Kepler fedezte fel a Tatuint, amely két csillag körül kering, akárcsak az az égitest, amelyen Luke Skywalker nevelkedett. A Kepler-16b katalógusjelű bolygó 200 fényévnyire van a Földtől. Ez egy hideg gázóriás, amelynek felületén a hőmérséklet mínusz 73-101 Celsius-fok között lehet.

A Halálcsillag a Csillagok háborúja filmsorozat kulcsfontosságú szimbóluma, egy olyan űrállomás, amely a "szuperlézer" elnevezésű fegyverével egy egész bolygó elpusztítására képes. Leírása illik a Szaturnusz-holdak egyikére, a 392 kilométer átmérőjű Mimasra, amelyen 130-140 átmérőjű kráter tátong, emlékeztetve a Halálcsillag szuperlézerének fókuszáló "lencséjére".

Darth Vader és Obi-Wan Kenobi összecsapásának a Mustafar, a Peremvidék bolygója adott otthont, amelynek felületét lávafolyamok salakja, vulkanikus kalderák ezrei borítják, legtöbbjük állandóan a kitörés állapotában van. Kénfelhős egét tűz és hamu telíti.

A Mustafarhoz hasonlatos bolygót fedezett fel 2009-ben 480 fényévnyi távolságra, a CoRoT a francia csillagászati műhold. A CoRoT-7b katalógusjelű bolygó nappali felszínén magas a hőmérséklet, 1500-2000 Celsius-fok, míg az éjszakai oldalon akár mínusz 200 fok is lehet. Ennek köszönhetően felszínét láva vagy vízgőz boríthatja.

A fagyos Hoth bolygóra emlékeztet a 2006-ban felfedezett OGLE-2006-BLG-390 katalógusjelű planéta, amely 28500 fényévnyire a Földtől egy vörös törpe körül kering, felületén a hőmérséklet mínusz 220 Celsius-fok.

A Coruscant a Csillagok háborúja univerzumában a központi bolygó, amelynek teljes felületét egyetlen hatalmas város foglalja el, néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területének kivételével. "Alteregója" a Föld, amelyen jó néhány megapolisz található, bár a városok még nem foglalták el bolygónk teljes felületét.

A Birodalom visszavág című filmben Han Solo a Millennium Falcon-on menekülve egy aszteroida belsejében talál menedékre. Ehhez az aszteroidához hasonlít Naprendszerünkben a 530 kilométer átmérőjű Vesta, amely a kisbolygóöv második legnagyobb égiteste.

A Klónok támadása című filmben Obi-Wan Kenobi a teljesen vízzel borított bolygóra, a Kaminóra látogat, ahol a klónhadsereget hozták létre a Galaktikus Köztársaság számára. Világegyetemünkben a GJ 1214b katalógusjelű exobolygó a megfelelője, amely a Földtől 40 fényév távolságra a GJ 1214 csillag körül a Kígyótartó csillagképben kering. Bár még nincs közvetlen jel a víz jelenlétére, a tömeg- és átmérőadatok alapján elképzelhető, hogy ez egy óceánnal fedett bolygó.

A Bespin, a gázóriás a Birodalom visszavág című filmben jelenik meg. A bolygón a hőmérséklet eléri a 6000 Celsius fokot, legismertebb létesítménye a Felhőváros. A valóságban is léteznek "forró Jupitereknek" nevezett gázóriások, ezek közül is a legnagyobb a tőlünk 1435 fényévnyi távolságra található TrES-4 katalógusjelű bolygó.

A Yavin hatalmas, vöröses színű gázbolygó, sűrű felhőkből álló atmoszférájában állandóan fúj az erős szél. Negyedik holdja, a lakható Yavin4 a Lázadó Szövetség fő katonai bázisa az Egy új remény című filmben. Bár hasonmását eddig nem találták meg, az épülő James Webb infravörös űrtávcső képes lesz észlelni az idegen holdak légkörét, és felismerni a kulcsfontosságú oxigént és szén-dioxidokat.

Ugyanez a helyzet a Jedi visszatér című filmben szereplő ezüstös színű Endor erdőholdjával, amelynek szintén nincs egyelőre alteregója. Hamarosan azonban a kutatók nemcsak képesek lesznek észlelni az ilyen égitesteket, hanem megfigyelni is légkörüket az élet jelei után kutatva.

MTI/para