Elvis-frizurás majmot fedeztek fel

2011. december 13. - 11:13 | Tech
Egy élénk színű gekkó, egy uborkára hasonlító hal és egy Elvis-frizurás majom is van a között a 200 faj között, amelyeket a Mekong vidékén fedeztek fel az elmúlt évben – tájékoztat az origo.hu

A WWF hétfőn tette közzé a múlt évben Mekong folyó mentén felfedezett fajok listáját. Az úgynevezett Nagy Mekong-vidék (amelybe Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnam és a dél-kínai Jünnan tartomány tartozik) biológiai sokszínűsége olyan hatalmas, hogy kétnaponként bukkannak egy-egy új fajra.

Az új fajok között található egy élénk narancssárga lábú, sárga nyakú, kékesszürke testű gekkó, amelyet egy dél-vietnami szigeten fedeztek fel. A megjelenése alapján pszichedelikus gekkónak (Cnemaspis psychedelica) elnevezett faj az alig 8 négyzetkilométeres, buja növényzettel borított sziget (Hon Khoai) kőgörgeteges részén honos.

A másik különleges faj egy fekete-fehér piszeorrú majom, amelynek fejszőrzete nagyon hasonlít az Elvis-frizurára. A Rhinopithecus strykeri nevű majomra a kutatók Mianmar egyik hegyvidéki tartományában bukkantak rá. A majmot a helybéliek már jól ismerték, a kutatók is a helyi vadászok útmutatása alapján jutottak a nyomára. A helyi legendák szerint a majom esős időben gyakran a térde közé hajtja a fejét, ugyanis felfelé néző, pisze orrába könnyen belecsorog az esővíz.

origo.hu/para