A stonehenge-i napkelte jó óment jelent 2012-re a druidák szerint

2011. december 22. - 17:12 | Tech
A téli napforduló hajnali szertartásán Stonehenge-ben jó ómennek értékelték a napkeltét a druidák, akik szerint 2012 rendkívülien jó év lesz.

Míg tavaly kemény hideg és hó fogadta a Stonehenge-be látogatókat, akik a felhők miatt nem láthatták a felkelő Napot, idén az enyhe hőmérséklet és tiszta égbolt kedvezett a szertartásnak - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

"A Nap pontosan akkor bukkant fel a láthatáron, amikor befejeztük a szertartást, ami kedvező előjelnek tekinthető a következő évre" - vélekedett Rollo Maughfling vezető druida.

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként, mint például 2011-ben, 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én vagy 20-án).

(MTI)

Címkék: Stonehenge