Több agyterületet érint a szklerózis multiplex az eddig ismertnél

2011. december 29. - 16:06 | Tech
Nagy teljesítményű agyi szkennerrel sikerült kimutatni, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő páciensek agyában az eddig ismert léziókon kívül más agyterület is érintett, csökkent a thalamus mérete.

A Texasi Egyetem houstoni egészségtudományi központjának kutatói szerint az agy tanulási, érzékelési és motoros funkciókat kontrolláló thalamus területe egyfajta "postahivatalként" funkcionál, az agy többi részébe juttatja el az információkat.

Ezen a területen talált térfogatvesztést az MR-vizsgálatokkal az SM-ben szenvedő páciensek agyában Khader M. Hasan és csoportja.

Azt eddig is tudták a szakemberek, hogy az öregedéssel csökken a thalamus térfogata, hetven éves kor fölött gyorsul fel a zsugorodás. A szklerózis multiplexben szenvedő páciensek agyában azonban jóval fiatalabb korban jelentkeztek ezek a változások.

Nagy teljesítményű, 3 teslás MRI-vel 109 SM-mel élő és 255 egészséges ember agyát térképezték fel, az eredmények értékelésénél figyelembe vették a korral járó változásokat is.

A tanulmányt a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban tették közzé.

(MTI)