Az év első meteorraja szerdán érkezik

2011. december 30. - 08:27 | Tech
Az év első meteorraja, a Quadrantidák január 4-én, szerdán tetőznek.

A rajt 1825-ben fedezte fel Antonio Brucalassi olasz csillagász. Azért nevezték el Quadrantidáknak, mert a 19. században némely csillagatlaszban a Hercules, Bootes (Ökörhajcsár), valamint a Draco (Sárkány) csillagképek között volt még egy konstelláció, amelyet Quadrans Muralisnak neveztek. Utóbbi viszont a korai asztronómusok egyik mérőeszköze, a csillagidő és a csillagok delelésének mérésére szolgáló fali kvadráns után kapta a nevét - olvasható a Space.com (http://www.space.com) hírei között.

A legutóbbi évekig úgy gondolták, hogy a Quadrantidák egy régi, pályáján nagyon szétszóródott áramlat. Néhány évvel ezelőtt újra elvégzett elemzés eredményeként azonban  ma már inkább egy fiatal, mindössze 500 éves rajnak tekintik. Szülőüstökösének azt a kométát tartják, amelyet 1490-ben figyeltek meg kínai, koreai és japán csillagászok.

Míg 2011-ben az összes látványos meteorraj teleholdkor érkezett, a Quadrantidák az újhold-fázisra esnek, tehát égi kísérőnk fénye nem homályosítja el a januári csillaghullást.

(MTI)

Címkék: csillagászat, meteor