Még a nagyobb pillangókat is alig ismerjük

2011. december 30. - 17:01 | Tech
Az apró állatokat általában kevesebb valószínűséggel fedezik fel, mint a feltűnőbb nagyobb testűeket. Most azonban kiderült, hogy még a nagyobb pillangók esetében is szokatlanul nagy lehet az ismeretlen fajok aránya.

A németországi Jénai Egyetem és a Bécsi Egyetem kutatói Ecuador déli részén eddig az Eois lepkenemzetség 154 faját lelték fel, amelyek közül mindössze tizenkilencet, tehát 12 százalékot ismert a tudomány - ismertetik az Annals of the Entomological Society of America című szaklapban.

Félő ugyanakkor, hogy amennyiben ilyen iramban folytatódik az andesi esőerdők kivágása, még azelőtt veszendőbe megy ez a sokféleség, mielőtt megismerhetnénk - vélekedett Gunnar Brehm, a Jénai Egyetem zoológusa a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Egy Costa Rica-i vizsgálati területen kissé jobb volt az arány, ott a gyűjtött fajok mintegy harminc százaléka volt ismert. Ezen kívül az ottani állatvilág aránylag nagy része található meg a helyi múzeumokban.

Az eltérő eredményeket a kutatók a véletlennek és a gyűjtőmunka múltjának tulajdonítják. Bizonyos területeken ugyanis, mint amilyen Costa Rica és Nyugat-Panama, viszonylag intenzív gyűjtés folyt, míg a nehezen megközelíthető vidékek, mint például Észak-Peru vagy az Amazonas-medence, állatvilágát máig alig sikerült feltárni.

Annak ellenére, hogy az élőhelyek egyre fokozódó megszűnése miatt sürgős cselekvésre lenne szükség, alig halad a trópusi fajok felderítése. Az eddig ismert 254 Eois-faj 80 százalékát a kutatók szerint 1890 és 1920 között írták le, a legutolsót pedig 1952-ben. Ez pedig aligha fog változni, ugyanis nyilvánvaló a taxonómusok hiánya - azoké a szakembereké, akik a fajok besorolásával, elnevezésével és leírásával foglalkoznak.

MTI/para

Címkék: állatvilág, pillangó