Hatvan delfin vetődött partra Cape Codnál

2012. január 18. - 15:53 | Tech

Szokatlanul nagy csoport, mintegy hatvan delfin vetődött partra az Egyesült Államokban Cape Codnál.

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) szerint megközelítőleg összességében hatvan állat került partra múlt csütörtök óta Bostontól délre, Cape Codnál mintegy 40 kilométer hosszan.

Eddig 19 delfint sikerült megmenteni és visszaengedni a tengerbe, 27 viszont a parton kimúlt. További 32 állatnak már csak a teteme érte el a partot - mondta el Katie Moore, a tengeri emlősök mentésével és kutatásával foglalkozó csapat vezetője.

Moore szerint a jelenség az előző évekhez képest nagyon szokatlan méretű, hiszen eddig évente legfeljebb egy delfint vagy egy csoportot találtak. "Ez most olyan, mintha a partra vetődések egymást követték volna" - fejtette ki a szakértő.

Kerry Branon, az IFAW szóvivője szerint a januártól áprilisig tartó időszak a delfinek többszörös partra vetődésének szezonja, Cape Cod pedig világszerte az egyik legjellegzetesebb helyszín erre.

A tengerbiológusok az életben maradt állatokat visszaszállítják a mélyebb vizekre. Előtte megvizsgálják rajtuk a stressz tüneteit illetve erőnlétüket és ellátják őket elektromos azonosítóval.

(MTI)