Megaupload - A fájlcserélő portál alapítója visszautasította a vádakat

2012. január 23. - 14:02 | Tech

Visszautasította az internetes kalózkodás vádját a Megaupload.com című, népszerű fájlcserélő internetes oldal gazdája, és követelte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. A bíróság kedden vagy szerdán dönt az ügyben.

A 37 éves Kim Dotcomot - akinek eredeti neve Schmitz, és német állampolgár - pénteken vették őrizetbe Új-Zélandon amerikai kérésre. Őrizetbe vették a fájlmegosztó portál másik alapítóját és több alkalmazottját is.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtök este elérhetetlenné tette a hongkongi szerverről működő fájlcserélő oldalt, és internetes kalózkodás miatt vádemelést javasolt.

Az amerikai hatóságok szerint a Megaupload - és a vád alá helyezett másik vállalat, a Vestor - olyan üzleti modellt alakított ki, amely támogatta az illegális tartalmak feltöltését. A Megaupload ugyanis fizetett a felhasználóknak a lopott filmek, zenék és más szellemi termékek feltöltéséért, noha tisztában volt vele, hogy ez illegális - állítja az ügyészség.

A portál alapítójának ügyvédje közölte: védence nem ismeri el a vádakat, és kérte, hogy szabadlábon védekezhessen. Nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, mert Kim várandós felesége mellett akar lenni - állította a német milliomos ügyvédje.

Az ügyészség szerint ellentmond ennek, hogy három különböző névre kiállított útlevelet és vagy 30, különböző névre szóló hitelkártyát találtak Aucklandben a férfi pazar villájában. A két méter magas, 130 kilós német híres fényűző életmódjáról; egy internetre feltöltött videofelvételen félmeztelen nőkkel látható, amint a dél-franciaországi partoknál pezsgőzik egy luxusjacht fedélzetén.

A bíróság legkésőbb szerdán dönt arról, óvadék ellenében szabadlábra helyezi-e a gyanúsítottat.

(MTI)