Elérte a Földet a napkitörés!

2012. január 24. - 16:49 | Tech

Egy erős napkitörés mágneses vihart okoz a Föld térségében; a jelenség kedden délután elérte a maximumát - jelentette be az amerikai óceán- és atmoszféra kutató intézet (NOAA).

A világűr klímáját előrejelző központ vasárnap délután (16.00 GMT) észlelte a napkitörést, a napszél egy órával később érte el a Földet, és hétfő hajnalig folyamatosan erősödött. A Föld mágneses terére már előzőleg hatást gyakorolt egy január 19-i kitörés.

A központ szerint majdnem biztos, hogy mágneses vihar lesz. A jelenség gondokat okozhat a műholdak működésében, és külön kényelmetlenséget jelent az űrben tartózkodó asztronauták számára.

Már sarki fény világítja meg az eget Skócia és Észak-Anglia felett (FOTÓK). Ken Kennedy, a Brit Csillagászati Társaság munkatársa elmondta, hogy az aurora borealis néven is ismert fényjelenség még néhány napig látható lesz. A sarki fényben Skócia északi részein lehet gyönyörködni, de az, hogy Észak-Angliában és Írországban is tapasztalható, kizárólag a rendkívüli naptevékenység következménye - jegyezte meg.

A vasárnapi napkitörés az északi fény jelenségét délebbre tolta a - közölte az Egyesült Államok coloradói székhelyű Országos Oceanográfiai és Légügyi Hivatala (NOAA).

- mti/para -