Megaupload: Szabadlábra helyezték a két vezetőt

2012. január 26. - 12:06 | Tech

Szabadlábon védekezhet a Megaupload.com fájlcserélő internetes oldal szerzői jog megsértésével vádolt két vezetője, akiket a múlt héten vettek őrizetbe Új-Zélandon a honlap alapítójával, Kim Dotcommal együtt.

Az új-zélandi bíró indoklása szerint a két férfi - egy német állampolgár, Finn Batato és a holland Bram van der Kolk - esetében sokkal kisebb a veszélye az elrejtőzésnek, mint Kim Dotcomnál.

A honlapalapító 38 éves németnek - akinek eredeti neve Kim Schmitz - több útlevele, számtalan hitelkártyája van, és több tízmillió dollárra rúg a vagyona. A bíróság szerdán elutasította a szabadlábra helyezés iránti kérelmét.

Egy harmadik őrizetes, Mathias Ortmann német állampolgár ügyében pénteken döntenek.

A négy férfit - és három másik társukat Európában - amerikai kérésre vették őrizetbe. A vád szerint a hongkongi bejegyzésű Megaupload - amelyről a működtetők azt állították, hogy naponta 50 millió felhasználót vonz - támogatta az illegális tartalmak feltöltését, és ezzel megsértette a szerzői jogokat. A honlap - amelyet az amerikai hatóságok a múlt héten elérhetetlenné tettek - az ügyészség szerint 500 millió dolláros kárt okozott.

MTI/para

Címkék: Megaupload