Kiút a válságból? - 3 millió euró a rovarevés kutatására

2012. január 31. - 13:28 | Tech

Az évtized végéig van időnk arra, hogy hozzászokjunk a rovarevés gondolatához, mivel egyes tudósok szerint az állattartás megdrágulása miatt elkerülhetetlen lesz a proteinben rendkívül gazdag hatlábúak fogyasztása.

Az EU-t mindez nem fogja felkészületlenül érni: az Európai Bizottság idén 3 millió euróval támogatja a rovarok ehetőségét kutató projekteket - adta hírül a Daily Mail című brit napilap hírportálja.

Bár a rovarok Európában hagyományosan nem képezik az étrend részét, világszerte mintegy 2,5 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat - állítja az ENSZ élelmiszerbiztonsági hatósága. A világszervezet élelmezésügyi és mezőgazdasági szerve szintén fenntartható módon tenyészthető táplálékforrásként, illetve az élelmiszerhiány egyik megoldásaként tekint az általában kártevőként ismert rovarokra.

A szakhatóságok, illetve a kutatók abban is egyetértenek, hogy az európai közönség számára az ízeltlábú állatkákat valószínűleg álcázott formában kell tálalni. Noha egyes ínyencségnek számító rovarok iránt - ilyen például a csokoládéba mártott hangya - már most is van némi kereslet, nem valószínű, hogy a hatlábúak teljes valójukban fognak bekerülni az étrendünkbe. Megoldás lehet például, hogy a rovarokat ledarálva, adalékként keverik hozzá különböző burgerekhez és más gyorsételekhez.

"Az élelmiszergyártók például állati eredetű proteinként tüntethetik majd fel a rovarokat a termékeken. Egyébként nem sok embernek támadna gusztusa sáska-burgerre" - véli Daniel Creedon londoni séf, akinek éttermében már most felszolgálnak mézben megforgatott hangyát, sáskát és méhet is. Egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó honlap szerint a rovarokat tartalmazó élelmiszereket különböző egészségtudatos jelszavakkal lehetne népszerűsíteni, mint "proteinben gazdag", "zsírszegény", de "öko-burgerként" is eladhatóak lennének a termékek.

Bár ez Egyesült Államok sem tette még le a voksát a rovarevés mellett, a hatályos amerikai élelmiszerbiztonsági szabályozások értelmében már most sem probléma, ha feldolgozott élelmiszerek rovardarabokat tartalmaznak. Ezt a rendelkezést persze nem verik nagydobra az amerikai hatóságok, hiszen a rovardarabokon kívül a rágcsálószőr sem tiltott "hozzávaló".

- mti/para -