Rákszerű robottal támadhatják a gyomorban lévő daganatokat

2012. február 13. - 17:25 | Tech

Csipesszel és éles kampóval felszerelt rákszerű minirobotot fejlesztettek ki szingapúri szakemberek, amellyel korai stádiumban lévő tumorokat sebhely nélkül, szájon át távolíthatnak el a gyomorból.

Endoszkóp végére szerelve juttatható az eszköz a szájon át a páciens gyomrába, ahol kezelője megcsippenti vele a rákos szövetet, majd a kampós késsel ki is metszi azt, végül koagulálással elállítja a vérzést.

Miközben a robotkarokat kezeli, a sebész aprócska kamera által közvetített képet követ a képernyőn. A szingapúri állami egyetem klinikájának szakemberei szerint ezzel a módszerrel már öt indiai és hongkongi páciens korai stádiumú gyomordaganatát sikeresen távolították el.

A gyomor- és bélrendszer daganatai a második leggyakoribb okot jelentik a rákos halálozásokban világszerte, különösen gyakori a gyomorrák Kelet-Ázsiában.

Az új eljárás előnye, hogy töredék ideig tart a beavatkozás, mint a korábbi műtétnél, ráadásul kisebb a fertőzés és a hegesedés kockázata. A most tesztelt robot előreláthatóan három éven belül kerül kereskedelmi forgalomba.

MTI/para

Címkék: daganat, rákbetegség