Megkezdték az űrállomáson kívüli munkát az orosz űrhajósok

2012. február 16. - 18:13 | Tech

Csütörtökön először lépett ki a világűrbe és kezdte el hatórásra tervezett feladatainak végrehajtását két olyan orosz űrhajós, aki még tavaly érkezett társaival együtt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Moszkva melletti repülésirányító központ tájékoztatása szerint Anton Skaplerov és Oleg Kononyenko fedélzeti mérnökök léptek ki a világűrbe az előírt feladatok végrehajtására. Skaplerov tavaly novemberben érkezett az űrállomásra Anatolij Ivanyisin orosz és Daniel Burbank amerikai orosz űrhajóssal együtt, míg Kononyenko december óta lakója az űrállomásnak az amerikai Donald Pettit és a holland Andre Kuipers asztronauták társaságában.

A világűrbe kilépett két űrhajós feladata, hogy üzembe helyezzenek egy olyan robotkart, amellyel egyebek között kirakodják a Pirsz modul hasznos terhét. A Pirszet le fogják kapcsolni az űrállomásról, és a modul a tervek szerint a Csendes-óceánba fog zuhanni.

A két orosz feladata, hogy a meteoritokkal szemben 5 kiegészítő védőpanelt is felszereljen, és olyan anyagmintákat helyezzen el, amelyek 1-3 évig lesznek kitéve a világűr minden hatásának. A szakértők majd e minták alapján fogják eldönteni, hogy az így tesztelt anyagok felhasználhatók-e űrhajók részeinek előállítására.

A két orosz űrhajós a Földtől mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrállomás külső részéről olyan tartályokat is visszavisz az űrállomásra, amelyek mikroorganizmusokat tartalmaznak.

(MTI)