Ha idősebben szülsz, számíthatsz a depresszióra...

2012. február 23. - 07:53 | Tech

Ötször nagyobb a depresszió megjelenésének valószínűsége az idősebb anyáknál a terhesség alatti szorongás miatt, mint fiatalabb társaiknál - idézte egy kanadai tanulmány eredményét a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Giulia Muraca, a kanadai Brit-Kolumbiai Egyetem PhD-hallgatója az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján ismertette megállapításait.

A tanulmányban 8 ezer kanadai nő válaszait elemezték, akik egy országos egészségügyi felmérésben a szülésüket követő öt éven belül vettek részt. Valamennyi korosztályt tekintve a kérdésekre adott válaszok alapján az derült ki, hogy átlagosan minden tizedik nőnél jelentkezett depresszió a szülést követően.

A depresszió aránya a nők harmincas éveinek közepéig enyhén csökkent, majd afölött jelentősen emelkedett. A 40-44 éves korosztályban ötször nagyobb volt a depresszió valószínűsége, mint a 35-39 éves korcsoportban, miután a befolyásoló egyéb tényezőket (anyagi helyzet, családi állapot) is figyelembe vették.

Muraca úgy véli, hogy ennek hátterében az állhat, hogy az idősebb nők többet szoronganak terhességük idején az esetleges egészségügyi problémák miatt, ráadásul ők jóval kevesebb támogatást kapnak a szülés után, hiszen korosztályuk zöme már túljutott ezen a tapasztalaton.

Egyre több nő vállal szülést idősebb korban, a brit statisztikák szerint például Angliában és Walesben 1990 és 2010 között 9220-ról 25 973-ra emelkedett azok száma, akik 40-44 éves korukban szültek. Ugyanezen időszakban a 35-39 éves korcsoportban 51 905-ről 115 841-re nőtt a szülések száma.

MTI/para