Az időjárás hullámzásait mindenki megérzi

2012. február 25. - 15:32 | Tech

A meteorológus szerint az időjárási frontok eddigi és a következő hetekben is várható gyors váltakozásait, hullámzásait még azok is megérzik, akik jó egészségi állapotban vannak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére szombaton arról beszélt, hogy a mostani, február végi meleg idő egyáltalán nem szokatlan, így például 2008-ban ezekben a napokban mértek már 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is.

A meteorológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felmelegedés a nemrég véget ért, hosszabb ideig tartó hideg időszak után következett, és a következő napokban is hasonlóan változékony időjárás lesz. Hozzátette: az előrejelzések szerint néhány napos lehűlés várható, majd újabb felmelegedés lehet a jövő hét végén, és március elejére újabb erőteljesebb lehűlésre számítanak.

Török László szavai szerint "ez a legrosszabb", mert a frontok gyors változásait mindenki megérzi.

A meteorológus arról beszélt, hogy egy adott időjáráshoz, annak hatásaihoz az ember szervezete egy idő után hozzászokik, de ha ez nem tartós, és hirtelen újabb és újabb változások jönnek, "megint alkalmazkodni kell", akkor azt már az ember szervezete nagyon nehezen viseli el.

Elmondta, az ilyen hullámzó időjárás idején több a haláleset, mert az idősebbek, gyengébb egészségi állapotúak szervezete nehezen bírja a különböző terheléseket.

Hozzátette, egy ilyen időjárás elviseléséhez jó fizikai állapot és stressztűrés kell. Mint mondta, nem elég most "bekapkodni a különböző vitaminokat"; a szervezet megfelelő erőben tartására nemcsak ilyenkor, hanem egész évben oda kell figyelni.

(MTI)