Ma esélyes a tegnapi világvége

2012. március 9. - 09:41 | Tech

A koronakilökődés forgása miatt számolták el magukat az űridőjósok - pénteken viszont még érezhetjük a napvihar hatását - írja a Hír24.hu.

Csütörtökön részletesen írtunk a rekordméretű napkitörésről és annak valószínűsíthető következményeiről, majd a csillagászokkal együtt vártunk és vártunk, azonban a koronakilökődés jött és ment, de (a nagyfrekvenciájú rádiós rendszerekben fellépő rövid zavart leszámítva) semmi nem történt.

Nos, a Reuters beszámolója szerint az eredetileg G3 erősségű zavart (ami a G1-G5 skála közepén helyezkedik el) végül leminősítették G1-re. Ami magyarul annyit tesz, hogy egyrészt az Északi- és Déli-sarkokat a repülők továbbra is kikerülik, nehogy kommunikációs interferencia lépjen fel, másrészt van arra esély, hogy a pénteki nap folyamán valamivel erősebben válik érzékelhetővé a napvihar.

Senki ne érezze magát azonban átverve, a tudósok valójában nem tehettek róla - a súlyosabb következmények elmaradása ugyanis nem rajtuk, hanem a koronakilökődés mágneses mezejének orientációján múlt, amit (egyelőre) lehetetlen teljes biztonsággal megjósolni.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont munkatársa, Joseph Kunches szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy baseball-labdát - ha eldobják, az könnyen látható és kitalálható, hogy merre halad, azonban a labda forgását és becsapódáskori helyzetét már sokkal nehezebb megjósolni.

Magyarul az űridőjósok a figyelmeztetéssel kapcsolatban inkább biztosra mentek, ami lássuk be, érthető.

A napi előrejelzések 40%-os esélyt adnak egy újabb napkitörésnek, és mivel az AR1429 napfolt épp szembenéz a Földdel, szinte biztosra lehetne venni, hogy hatással lenne a bolygóra.

(Hír24.hu)