A patkányok az emberhez hasonlóan hozzák meg döntéseiket

2012. március 14. - 11:09 | Tech

Eddig is tudtuk, hogy a patkányok okosak, amerikai kutatók azonban egy tesztsorozattal most azt is megmutatták, hogy ugyanolyan jók lehetnek az információk feldolgozásában és a döntéshozatalban, mint az emberek.

A felfedezés hozzájárulhat, hogy jobban megértsék a szakemberek az agy működését, és segíthessenek például az autista embereken, akiknél nehézségekbe ütközik a különböző ingerek másoknál megszokott módon való feldolgozása - vélekednek a tanulmány szerzői.

A Cold Spring Harbor laboratórium kutatói a kísérletekben különböző hangokat és vizuális ingereket kínáltak fel a patkányoknak, majd elemezték, hogy az állatok miként dolgozták fel az információkat. Emberekkel hasonló teszteket végeztek.

Összehasonlítva a rágcsálók és az emberek eredményeit úgy találták, hogy mindkét csoport a "statisztikai optimum görbe" mentén hozta meg döntéseit, vagyis a lehetséges legjobb döntést hozta.

"A többféle szenzoros inger statisztikailag optimális kombinációját embereknél már alaposan tanulmányozták és leírták, de sokan kételkedtek abban, hogy ez a viselkedés más fajoknál is létezik. Munkánk elsőként demonstrálta, hogy a rágcsálóknál is előfordul" - magyarázta Anne Churchland, aki a Journal of Neuroscience című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett kutatást vezette.

Megállapításaik azt jelzik, hogy ugyanazon evolúciós folyamat működhet a patkányoknál és az embereknél is, amely lehetővé teszi az összetett döntéshozást. Az eredmény jelentősége a tanulmány szerzői szerint abban áll, hogy ezek szerint állatkísérletekben, patkányokon is tanulmányozható az autizmus.

Az autista emberek gyakran képtelenek kiválasztani, hogy melyik érzékszervi ingerre fordítsanak figyelmet és melyiket hagyják figyelmen kívül, ami egy hétköznapi bevásárlást is rémálommá változtathat.

- mti/para -