Jó üzlet az online cenzúra

2012. március 17. - 11:17 | Tech

Számos vállalat jelentős összegeket hajt be Kínában abból, hogy az ügyfeleiket érintő negatív tartalmakat törlik a világhálóról – tájékoztat a Hír24.

A China Daily a PR Pioneer Network egyik munkatársát szólaltatta meg, aki úgy fogalmazott, lényegében az internet összes szegmenséről, így nemcsak honlapokról, de videomegosztó oldalakról, blogokról és mikroblogokról is törölhetők az információk. Utóbbi esetben egy bejegyzés és a hozzá tartozó hozzászólások eltüntetése nagyjából ezer jüanba (36 ezer forint) kerül, de ha a hozzászólások száma a több ezret is eléri, akkor az árak is emelkednek.

Egy másik megkérdezett rendszergazda árai kétezer jüannál (250 euró) kezdődnek, amit a "lebukással" kapcsolatos magas kockázat indokol; de 10 ezer jüanért (1500 euró) havi átalányszolgáltatás is elérhető, amely a vállalatot érintő összes ügyfélpanasz internetről való eltávolítását, emellett azok pozitív tartalommal való cseréjét jelenti, különös figyelmet fordítva a "kínai Google", a Baidu keresőóriás első találataira.

Hír24

Címkék: online, cenzúra