A Seychelle-szigetek egyre kevésbé számít az óriásteknősök paradicsomának

2012. március 17. - 18:28 | Tech

A mind hevesebb viharok és hosszú aszályos időszakok miatt a Seychelle-szigetek egyre kevésbé számít az olyan ritka fajok paradicsomának, mint az általános klímaváltozás fenyegette óriásteknős.

Az évszakok rendje felborulni látszik. Több eső hullik és intenzívebben esik, de több a hosszú száraz évszak is. Az éghajlat számos állat táplálkozási és szaporodási módját megzavarja" - adott hangot aggodalmának Rolph Payet Seychelle-szigeteki klímaügyi szakember.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) idén 8,7 millió dollárt (közel 2 milliárd forintnyi összeget) adott a szigetállamnak a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra. Az összeg egy része arra szolgál, hogy segítse a 115 szigetből álló ország 85 ezer lakosát a visszatérő aszályok leküzdésében, a többiből pedig az állatokról kell gondoskodni.

"Egész sor állat van veszélyben, a tengerpartjainkon tojásaikat elhelyező ritka teknősfajoktól a hegyekben elő varangyos békákon át egyes madarakig, mint például a Seychelles-szigeteken honos fekete papagáj" - mondta Payet.

A védetté nyilvánított Aldabra korallzátonyán, amely a fő szigettől, Mahétól több mint 1100 kilométerre található, rendszerint több mint 100 ezer Aldabra óriásteknős élvezi mozdulatlanul a napsütést. Az Aldabrát, a világ egyik legnagyobb teknősfaját kihalás fenyegeti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, a veszélyt csak tovább növelik az éghajlati rendellenességek. Szaporodnak a viharok, nagyobb a dagály, csupa olyan jelenség, amely koptatja a partokat. A tenger felmelegedése tönkreteszi a korallzátonynak a halak számára élelmet biztosító és a partot a hullámoktól védő gátjait.

Az Aldabra korallzátony csak néhány méterre emelkedik ki az Indiai-óceán türkizkék vizéből, így az a veszély fenyegeti, hogy egy napon a víz színe alá kerül a ma még rajta menedéket találó teknősökkel együtt.

"Nem csak az Aldabra teknősök vannak veszélyben - magyarázta David Rowat, a Seychelle-szigeteki tengervédelmi társaság munkatársa, aki más teknősfajokat, például a Hawksbill teknősöket tart megfigyelés alatt. - Időtlen idők óta vadásszák a Hawksbill teknősöket, hogy ékszereket készítsenek a páncéljukból. Nincsenek sokan, de az itteni populáció az ötödik legnagyobb a Földön, meg kell védenünk őket."

A klímaváltozás külön veszéllyel jár e teknősökre, amelyeknek az a sajátosságuk, hogy többségükben szinte csak nőstények kelnek ki a tojásokból, ha azokat túlságosan sok napfény éri, veszélyeztetve így a faj szaporodását. A rendkívül heves viharok pedig homokágyukkal együtt söprik el a lerakott tojásokat. Rowat elmondta, hogy ha rájuk bukkannak, igyekeznek a dagály szintjénél magasabbra áthelyezni a tojásokat, de a hirtelen vízszintemelkedéssel szemben ez sem segít.

Az ENSZ-támogatás hosszabb távú megoldásokat is lehetővé tesz. A part megóvására facölöpöket terveznek felállítani, fákat telepítenek az erózió megelőzésére, újratelepítik a korallokat vagy ellenállóbb korallfajt telepítenek helyükre.

Külön gondoskodnak a Vallée de Mai természetvédelmi területen élő ritka fajok - többek között a bülbül madár, a szürke fejű repülő róka nevű ritka denevérfaj vagy a Seychelle-szigeteki gekkó - védelméről.

(MTI)