Megvédi a munkavállalókat a Facebook

2012. március 25. - 19:50 | Tech

Óva intette a Facebook a munkáltatókat attól, hogy elkérjék az állásra jelentkezők felhasználó fiókjának jelszavát, mivel ez sérti a magánszférát, és jogi következményekkel járhat.

A közösségi portál nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy jogi lépéseket tesz azok ellen, akik megsértik a jelszavak megosztását ellenző, régóta érvényben lévő politikáját. Az Associated Press hírügynökség a napokban idézett fel olyan eseteket, amikor az állásinterjú során a személyzetisek elkérték a pályázók Facebook jelszavát, hogy a leendő munkáltatók ellenőrizni tudják a hátterüket.

Erin Egannek, a Facebook személyiségvédelmi illetékesének pénteki bejegyzése szerint, ha a "virtuális átvilágítás" során a munkáltató tudomást szerez arról, hogy a pályázó tagja valamilyen privát csoportnak, akkor a jelentkező elutasítása miatt könnyen diszkriminációval vádolhatják.

"Felhasználóként senkit sem szabadna arra kényszeríteni, hogy magán jellegű információkat és beszélgetéseket osszon meg egy állás megszerzése érdekében" - húzta alá a szakember. "A felhasználó ismerőseként pedig, senkinek sem szabadna amiatt aggódnia, hogy a privát beszélgetéseik és információváltásaik illetéktelen 'kezekbe kerülnek' mindössze azért, mert az adott felhasználó állást keres".

A jelszavak kiadásának megtagadása az "internetes etikett" egyik legfőbb alapelve. A Facebook szerint a munkáltatók gyakorlata nem csupán a magánszféra megsértése miatt aggályos, de komoly biztonsági kockázatot is jelenthet a közösségi hálózat számára.

A vállalat szóvivője, Andrew Noyes hangsúlyozta: a cég jelen pillanatban nem tervezi, hogy jogi lépéseket indít munkáltatók ellen, de minden erejével azon van, hogy jobb biztonsági körülményeket teremtsen a felhasználói számára.

- mti/para -