Rubik-kockát formázó múzeum épülhet Budapesten

2012. március 30. - 17:09 | Tech

Az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum épülhet a budapesti Rákóczi híd budai hídfőjénél 2017-re - közölte Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos pénteken a fővárosban; a bejelentést követően Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő a programról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

A bejelentésen a kormányfő hangsúlyozta: a Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz.

A magyarokban él egy elszigeteltség-érzés - fogalmazott beszédében Orbán Viktor -, amelynek leginkább a nyelvi elszigeteltség az oka. A magyarok ezért keresik azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmával "torzítás nélkül" megoszthatják a világról vallott gondolataikat. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a világra szóló találmányok gazdáit Magyarországon különleges tisztelet övezi, mert egy-egy ilyen feltaláló "kiszabadít bennünket" a nyelvi elszigetelődésből - mondta.

Radnai Péter, a program kreatív főtanácsadója felidézte: 2009-ben civilként álmodta meg, milyen lenne, ha Budapest is rendelkezne egy olyan múzeummal, amely modern szimbóluma lenne a városnak, ahol a mai fiataloknak megmutatják, mi az, amire az ország büszke lehet. Mint hozzátette, Rubik Ernő után a kulturális és tudományos élet számos képviselőjével is megvitatta a tervet, többek között Finta József építésszel és Baán László múzeumigazgatóval, valamint az azóta főpolgármesterré választott Tarlós Istvánnal.

Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos kiemelte: 2011 végén született az a kormányzati szándék, hogy - amennyiben Rubik Ernő ezzel egyet ért - létrejöjjön egy nagy múzeum, amely izgalmasan, lebilincselően mutatja be 1100 év kiemelkedő magyar szellemi teljesítményét, valamint a kocka történetét.

Mindezt olyan épületben, amely a Rubik-kockát juttatja eszünkbe - jegyezte meg, hozzátéve: a legvalószínűbb helyszín a Rákóczi híd budai hídfőjénél található állami telek, de az épület elhelyezését még a szakmai szervezetek képviselőivel is megvitatják. Jövőre a kormány nemzetközi építészeti pályázatot ír ki, melynek zsűrijében Rubik Ernő is helyet kap, majd 2014 és 2017 között a tervek szerint lezajlik a beruházás.

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: az előzetes koncepcióban egy 10-20 ezer négyzetméteres kulturális központ szerepel. Mint elárulta, tervbe vettek egy nemzetközi vándorkiállítást is, amely a Rubik-kocka sokszínűségét, széleskörű elterjedtségét mutatja be 2014-től világszerte.

A forrásokra kitérve a kormánybiztos közölte: megvizsgálják az európai uniós finanszírozás lehetőségét, de a magyar kormány kész arra, hogy akár saját erőből is megvalósítsa a várhatóan komoly gazdasági hasznot hajtó beruházást.

Rubik Ernő a bejelentés után kiemelte: a Rubik-kocka népszerű sporttá vált, kirakására évente mintegy 150 versenyt rendeznek a világon. A Kossuth-díjas építészmérnök és feltaláló reményét fejezte ki, hogy nemcsak 2014-ben - a kocka 40., neki pedig 70. születésnapján -, az alapkőletételnél lehet jelen, hanem három év múlva a kész épületet is megcsodálhatja.

A bejelentés után Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy a Rubik-kockát formázó épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek, és a beruházás során folyamatosan igénybe veszi a feltaláló észrevételeit. Rubik Ernő a megállapodásban kijelentette: hozzájárulását adja ahhoz, hogy a felépítendő épület alapjául a védettséget élvező Rubik-kocka motívum szolgáljon.

MTI/para