Wikidata néven új adatbázist hoz létre az online enciklopédia

2012. március 30. - 15:31 | Tech

Egy, a világ tudásának összegyűjtésére irányuló nyilvános adatbank a Wikipédia készítői új projektjének célja: a Wikidata segítségével még aktuálisabbak lehetnek az online enciklopédia bejegyzései.

Ravel Richter, a Wikimedia Németország elnöke pénteken a Berlinben tartott nemzetközi Wikimedia konferencián mutatta be Wikipedia nagy projektjét.

A Wikidata olyan nyilvános adatbank, amely információi közvetlenül láthatóak. Az egyes cikkek az adatokat - például egy város népességére vonatkozó információt - nem szövegként jeleníti meg, hanem közvetlen utalásként az adatbank megfelelő helyére. Az információkat ezért nem a lexikon egyes bejegyzésénél, mind a 280 nyelvváltozatnál külön-külön, hanem központilag az adatbázisban kell csak korrigálni. Ezzel megszűnik egy lehetséges hibaforrás - fejtette ki Richter.

A Wikidata tartalmai az úgynevezett Creative Commons licenc alá tartoznak, tehát speciálisan az interneten való felhasználásra dolgozták ki. A privát weboldalak és blogok is felhasználhatják a tartalmakat.

Chris Mentzel, a Gordon and Betty Moore Alapítvány tudományos programjának munkatársa szerint a Wikidata a tudományos kutatásokhoz is hozzájárul azzal, hogy segít az egyre jobban növekvő és komplexebbé váló tudományos adatmennyiség kezelésében.

Az adatbank fejlesztésén hétfő óta dolgozik egy tizenkét, nemzetközi szoftverszakértőkből álló csoport, akik egy évre érkeztek Berlinbe.

(MTI)

Címkék: wikipedia, adatbázis