Egész államokra hathatnak az ingadozások a villanyáram-ellátásban

2012. április 4. - 08:53 | Tech

Egész Ciprus villanyáram nélkül maradt ma reggel - a Németországból érkező szélerőművekben megtermelt villanyáram-többlet pedig szintén problémákat okoz...

A németországi szélerőművekből egyre nagyobb tételben érkező, előre be nem jelentett villamosenergia-szállítások megzavarják azoknak az országoknak a hálózatait, amelyeken keresztül az áram eljut a felhasználókhoz - írja szerdai számában a Világgazdaság, amely szerint a Mavir csak kisebb beavatkozásra kényszerült a német szél miatt.

A lap felidézi: a német energiahivatal tavaly októberi tanulmánya szerint az osztrák-német áramkereskedés technikailag problémamentes, nincs oka a német-osztrák piac felbontásának. Az érintett országok rendszerirányítói által készített választanulmány szerint ugyanakkor "többször is kritikus helyzetbe került a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar villamosenergia-rendszer az elmúlt hónapokban Észak-Németországban termelt áram miatt, amely ezeken a rendszereken keresztül jut el a dél-németországi, osztrák és további dél-európai fogyasztókhoz".

A Világgazdaság érdeklődésére a Mavirnál azt mondták: a Németországból kiinduló áramszállítási ingadozásokat Csehország igen erősen megérzi, Szlovákia is érzékeny rá, de Lengyelország és Magyarország kevésbé.

Kisebb beavatkozásra viszont szükség volt a győri alállomáson, mert a vizsgált négy hónap alatt ötször haladt át a vártnál sokkal nagyobb árammennyiség a hazai rendszeren a német szélerőművek belendülése következtében.

- mti/para -