Több szempontból is rekorddöntő lesz Európa legmagasabb épülete

2012. április 14. - 15:22 | Tech

Az Európa legmagasabbjaként beharangozott londoni The Shard (Üvegszilánk) nevű felhőkarcoló tíz apartmanjának idén nyáron esedékes értékesítésével egyből két rekord is megdől: ezek lesznek a földrész legmagasabban fekvő, egyben a szomszédos ingatlanokhoz viszonyítva a világ legnagyobb lakásár-különbségét produkáló otthonai.

A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján készülő, 310 méter magas épület 13 emeletét elfoglaló apartmanokat valószínűleg 30-50 millió font körüli áron fogják értékesíteni. Az illetékesek Oroszországból, a Közel-Keletről és Hongkongból is számítanak érdeklődőkre.

A Cityn kívül, London Southwark városrészében, a Temze déli partján épülő üvegtorony közvetlen szomszédságában álló ingatlanok négyzetméterenkénti ára ezzel szemben nagyjából a felhőkarcolóban kialakított apartmanokénak az egytizedét teszi ki.

A The Shard igencsak megosztja a véleményeket. A kivitelező Irvine Sellarnak több mint 11 évébe telt, mire megvalósíthatta nagyszabású tervét. Az üvegtorony felépítését ugyanis határozottan ellenezte több műemlékvédelmi szervezet is, azt kifogásolva, hogy a felhőkarcoló tönkreteszi a Szent Pál-székesegyház védett panorámáját, holott majdnem egy kilométerre áll tőle, a Temze másik partján. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO pedig tavaly bejelentette, hogy felülvizsgálja a londoni Tower világörökségi helyszín státusát, részben az épülő felhőkarcoló miatt.

Az üvegtorony és a szomszédsága között tátongó óriási lakásár-különbség jól jellemzi a jelenlegi londoni ingatlanpiacot: a tehetős tengerentúli vásárlók igyekeznek hasznot húzni a font gyengeségéből és megóvni vagyonukat a globális pénzpiac szeszélyességétől. A legjobb londoni ingatlanok ára 44 százalékkal növekedett az elmúlt három évben, amely több mint kétszerese a főváros egészében tapasztalt emelkedésnek - mondta Knight Frank ingatlan-tanácsadó.

Gazdasági szakértők szerint a növekvő számú külföldi milliárdos jelenléte és a brit középosztály zsugorodása súlyos hatással lehet a brit gazdaságra, azáltal, hogy akadályozza a társadalmi mobilitást, olyan egyenlőtlenséget teremtve, amely jelenleg a Nigériához és Brazíliához hasonló országokra jellemző.

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium tanulmánya szerint London középső része az ország - vagyoni szempontból - legegyenlőtlenebb területe. A fővárosnak ezen a részén él a teljes lakosság legszegényebb egyötödének 30 százaléka, a leggazdagabbak 27 százaléka és a középosztály 12 százaléka.

A beruházás szóvivője szerint azonban az irodákkal, fürdőkkel, üzletekkel, éttermekkel és galériákkal teli felhőkarcoló segít majd felvirágoztatni a környéket. A Savills nevű brit ingatlan-tanácsadó cég vezetője, Yolande Barnes ugyanakkor rámutatott: az ilyesfajta beruházások csak akkor tudják fellendíteni a közvetlen szomszédságukat, ha nem képeznek elzárt szigetet, az egész környezet regenerálódása azonban még így is évekbe telhet.

A The Shard munkálatai 2009 februárjában kezdődtek meg. A 450 millió font (162 milliárd forint) körüli összegből épülő üvegtorony a tervek szerint idén májusban készül el, és várhatóan jövőre nyitja meg a kapuit.

(MTI)