Rengeteg új gyíkfajt fedeztek fel a karib-tengeri szigeteken

2012. május 3. - 09:57 | Tech

Egy amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy a karibi szigetvilágban 24 olyan új gyíkfajt azonosított, amelynek ősei évmilliókkal ezelőtt a víz felszínén lebegő növényekkel érkeztek a térségbe.

A leírt új vakondgyíkfajok többsége a kihalás szélén áll, másik fele pedig már ki is halt, és téves rendszertani besorolásban szerepel amerikai és európai múzeumokban - írja a Zootaxa című tudományos folyóiratban Blair Hedges, a Pennsylvaniai Állami Egyetem biológusa, a kutatás vezetője. Hedges szerint nem a múzeumok hibája a téves besorolás, hiszen csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy hosszú időt töltsenek a vakondgyíkok beható megfigyelésével. Mindazonáltal kérte az érintett intézeteket, köztük a washingtoni Smithsoniant, hogy módosítsák a feliratokat a náluk lévő leleteken.

A vakondgyíkok (szkinkek) megtalálhatók szerte a Földön, a karibi térségben előfordulók azonban azon kevesek közé tartoznak, amelyeknek vemhességi ideje elérheti az egy évet is, és az emberéhez hasonló méhlepényt produkálnak. Az új fajokat különféle módszerekkel, például DNS-összehasonlítással és a méretek alapos megállapításával, elemzésével azonosították - olvasható a szaklapban.

A svájci központú Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelezte, hogy az újonnan leírt fajokat felveszi a kihalás fenyegette fajok listájára. Az IUCN - a maga nemében a legrégibb és legnagyobb szervezet - listáját kormányok, civil szervezetek és mások használják fajmentő programjaikhoz.

A karibi gyíkokra a fő veszélyt a mongúzok jelentik, amelyeket az 1800-as években telepítettek be Indiából a cukornádültetvényeken elszaporodott patkányok ellen. A vakondgyík esetében a hosszú vemhességi idő sem könnyíti meg a fennmaradást.

Az eddig ismeretlen karibi gyíkfajokról szóló bejelentés meglepte Gregory Mayert, a Wisconsin-Parkside-i Egyetem biológiaprofesszorát, aki szerint szokatlan és meghökkentő egyszerre ennyi új faj leírása, különösképpen pedig a 13 új nem azonosítása. A kutató kíváncsi, hogy Hedges és társai miként azonosították az új fajokat, hiszen a vakondgyíkok kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra.

Nem létezik a világon olyan intézmény vagy szervezet, amely az újonnan felfedezett fajok hitelesítésére lenne hívatott; a Hedgeséhez hasonló felfedezéseket más tudósoknak kell megerősíteniük vagy cáfolniuk.

MTI/para

Címkék: állatvilág, gyík