Ritka, de halálos szívkockázatot hordozhat egy antibiotikum

2012. május 17. - 11:39 | Tech

Egy hörghurut és más gyakori fertőzések kezelésére széles körűen használt antibiotikum növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

Az azitromicin hatóanyagú antibiotikum népszerű, mert legtöbbször csak néhány napig kell szedni egy kezelés alatt, ám az új eredmények azt jelzik, hogy érdemes újragondolni, hogy kinél alkalmazzák.

A Vanderbilt Egyetem kutatói több antibiotikumot érintő, néhány millió gyógyszeres kezelésből származó adatokat elemeztek. A kúrákat az alacsony jövedelműek számára létrehozott betegbiztosító segélyprogram, a Medicaid Tennessee állambeli pácienseinek, összesen 540 ezer embernek írták fel 1992 és 2006 között.

Tizennégy év alatt 29 ember halt meg szívprobléma miatt a Zithromax márkanevű antibiotikum (hatóanyaga az azitromicin) szedésének öt napja alatt. Ez a halálozási arány több mint kétszerese annak, amekkora egy másik antibiotikumot, az amoxicillint szedő emberek között előfordult.

Hogy összehasonlítható legyen az egyes antibiotikumok szívhalálozási kockázata, a kutatók kiszámolták az 1 millió antibiotikum-kúrára jutó halálozási arányt. Az azitromicin esetében ez 85, az amoxicillin szedésekor 32, míg az antibiotikumot nem szedő embereknél 30 lett.

A tanulmányt a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában ismertették szerzői.

(MTI)