Gyilkos dinoszauruszok népesítették be Ausztrália dél-keleti részét

2012. május 18. - 07:57 | Tech

Legkevesebb hét különböző ragadozó dinoszauruszfaj népesítette be a mai Ausztrália délkeleti részét - derítették ki a melbourne-i Monash Egyetem és Victoria Múzeum paleontológusai, a kutatásról a PLOS ONE tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.

A kutatók Tom Rich irányításával hosszú éveken át gyűjtötték a dinoszaurusz-fosszíliákat Victoria-állam déli részén. Eddig összesen 1500 izolált csont és fog került elő, amelyek nagyon sokféle dinoszauruszfaj egyedeitől származtak. A paleontológusokat leginkább a húsevő dinoszauruszok fajgazdagsága lepte meg - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A leletek 120-105 millió év közötti időszakból származnak. Akad a ragadozók között apró, macska nagyságú dinoszaurusz, ahogy megtalálták a T. rex ausztrál rokonát is: a kilencméteres őshüllő erőteljes végtagokkal és borotvaéles karmokkal rendelkezett.

A dinoszauruszok korában a mai Ausztrália déli része a sarkkörnél volt, a hideg ellenére azonban rengetegféle kistestű, a Velociraptorhoz hasonlatos ragadozó élt a területen.

"A kis testű ragadozó dinoszauruszok evolúciós sikere azzal magyarázható, hogy nagy valószínűséggel melegvérű állatok voltak. A madarak közeli rokonai révén testüket tollak fedték, ami szintén segített a testhőmérséklet szabályozásában" - hangsúlyozta Tom Rich.

(MTI)