Abel-díj: Szemerédi Endre forradalmasította a diszkrét matematikát

2012. május 22. - 18:59 | Tech

Szemerédi Endre eredeti és újszerű megoldásaival forradalmasította a diszkrét matematikát - hangsúlyozta Ragni Piene professzor, a nemzetközi Abel-díjbizottság elnöke kedden az Oslói Egyetemen rendezett ünnepségen, amelyen a magyar matematikus átvette az Abel-díjat.

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének és az egyesült Államokbeli Rutgers Egyetem professzora V. Harald norvég királytól vehette át a hatmillió norvég koronával (235 millió forint) járó Abel-díjat.

A díjbizottság honlapja szerint Ragni Piene Szemerédi Endre munkásságát méltatva, kiemelte, hogy egyaránt kimagasló eredményeket ért el a számelmélet, a kombinatorika és az elméleti számítógép-tudomány területén. 1975-ben figyelt fel a magyar tudósra a matematikus társadalom, amikor Szemerédi Endre bizonyította az Erdős Pál és Turán Pál sejtését. Eszerint minden pozitív felső sűrűségű sorozat tartalmaz tetszőlegesen hosszú számtani sorozatot, azaz ha egy kellően sok elemet tartalmazó számhalmazból választunk ki egy kisebb halmazt, abban találunk olyan elemeket, amelyek számtani sorozatot alkotnak.

"Szemerédi Endre bizonyítása a kombinatorika mestermunkája, amelynek azonnal felismerték kivételes fontosságát. A bizonyítás legfontosabb eleme, amelyet Szemerédi-féle regularitási lemmaként ismerünk, a nagy gráfok osztályozását jelenti. A megalkotása óta eltelt idő alatt a regularitási lemma a gráfelmélet és elméleti számítógép-tudomány legfőbb eszközévé vált" - emelte ki Ragni Piene professzor.

Fotó: SITA/AP Szemerédi Endre az Abel-díjjal, a háttérben V. Harald norvég király (Fotó: SITA/AP)

Az Abel-bizottság elnöke hozzátette: Szemerédi Endre matematikai gondolkodása jól példázza a magyarok rendkívüli problémamegoldó-képességet.

"Szemerédi Endre elméleti munkássága paradigmaváltást jelentett a matematikában" - mutatott rá Ragni Piene professzor.

Nils Christian Stenseth, a Norvég Tudományos Akadémia elnöke a matematika, a tudomány és a felfedező kutatások nagy napjának nevezte a díjátadást. Szemerédi Endre munkásságát méltatva reményét fejezte ki, hogy az Abel-díj igazi inspiráló erőként hat a matematikusokra.

Orvosnak készült, de gyári munkás is volt

Szemerédi Endre szerint "a matematika szépsége abban rejlik, hogy sok kutató erőfeszítése és együttműködése révén születnek hihetetlen eredmények".

Fotó: SITA/AP Szemerédi Endre beszédet mond a díjátadón (Fotó: SITA/AP)

A díjazott beszédében mindenekelőtt azt emelte ki, hogy milyen rendkívüli tehetségű matematikusokat, köztük a tragikusan fiatalon elhunyt Niels Henrik Abelt adta Norvégia a világnak. A magyar matematikus felelevenítette szokatlan pályafutását is, hiszen eredetileg orvosnak készült, majd egy év után abbahagyta tanulmányait és két évig gyári munkásként dolgozott. Sokat köszönhet Turán Pálnak és Erdős Pálnak, ahogy Klaus F. Roth brit matematikusnak. Sokat köszönhet azoknak a tapasztalt és fiatal tudósoknak, akiket Szemerédi Endre szerint inspirálhatott a magyar tudós "némely eredménye és módszere", de akik sokkal nagyobb sikereket értek el és mély kapcsolatokat alakítottak ki a matematika különböző területei között.

Szemerédi Endre végül kiemelte, hogy az Abel-díj az egész diszkrét matematika és elméleti számítógép-tudomány elismerését is jelenti.

"A diszkrét matematika és elméleti számítógép-tudomány hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt harminc évben. Eredményei főleg a komputerek általános elterjedésének köszönhetően meghatározzák mindennapjainkat. Életünk elképzelhetetlen az internet nélkül, ahogy a mai orvoslás az olyan képalkotó eljárások nélkül, mint a komputeres tomográfia vagy a mágneses rezonancia" - mutatott rá Szemerédi Endre.

A díjátadót megelőzően V. Harald délben audiencián fogadta Szemerédi Endrét a királyi palotában, este pedig a norvég kormány ad díszvacsorát a kitüntetett tiszteletére, amelyen megjelenik az uralkodó.

Szerdán kerül sor az Oslói Egyetemen az Abel-konferenciára. A tudományos előadást Véletlenszerűség és álvéletlenszerűség címmel Avi Wigderson, a Princetoni Egyetem professzora tartja, aki 1994-ben részesült a számítógép-tudománybéli kiváló teljesítményt honoráló Nevanlinna-díjban.

Szemerédi Endre Minden káoszban van rendszer címmel tartja meg az úgynevezett Abel-előadást. Ugyancsak Abel-előadást tart Lovász László Wolf-díjas, Széchenyi-nagydíjas magyar matematikus, az MTA rendes tagja, valamint Timothy Gowers brit matematikus, a Cambridge-i Egyetem professzora, aki 1998-ban részesült Fields-éremben. Az Abel-előadások célja, hogy bemutassák a hallgatóságnak a díjazott munkásságát, hozzájárulását a matematika tudományához.

A magyar matematikus tiszteletére fogadást adnak szerdán az oslói magyar nagykövetségen, csütörtökön pedig Szemerédi Endre előadást tart a Tromsói Egyetemen.

(MTI)