Az óceánjáró-turizmus ellen tiltakoznak a velenceiek

2012. június 3. - 16:46 | Tech

Olasz környezetvédők és velencei lakosok kampányt indítottak annak érdekében, hogy tiltsák ki a nagy óceánjárókat a kényes ökológiai egyensúlyú velencei lagúnából, a páratlan műemlékek közeléből.

Szombaton aktivisták tucatjai transzparensekkel és hangszórókból harsogott jelszavakkal tiltakoztak Velencében az ellen, hogy minden eddiginél nagyobb luxus óceánjárónak engedélyezték az elhaladást a Szent Márk tér közvetlen közelében és a lehorgonyzását a közeli kikötőben.

A biztosítékot egy frissen felavatott óceánjáró, a 139 500 tonnás, 333 méter hosszú, az 1000-fős személyzet mellett 4300 utas szállítására alkalmas MSC Divina verte ki, amelyet ráadásul az olaszok által bálványozott egykori filmdíva, Sophia Loren tiszteletére neveztek el "Isteninek".

A környezetvédők nyílt levélben kérték a színésznőtől, akinek "neve legenda Itáliában és az egész világon", ne engedje, hogy nevét összefüggésbe hozhassák egy olyan hajóval, amely hozzájárul Velence, az emberiség örökségének pusztulásához".

Az aktivisták kérték a filmlegendától, hogy mondjon le a hajó keresztanyjának szerepéről. "Velence és a világ isteni gesztusként értékelné ezt. Velence az egész világé. Segítsen megmenteni!" - kérték a környezetvédők.

Sophia Loren nevét viseli a sétahajó első osztályú lakosztálya, amelyet az Oscar-díjas színésznő pályafutásának különböző állomásait idéző, kinagyított fotók díszítenek.

No Grandi Navi (Mondjunk nemet a nagy hajókra!) elnevezéssel állampolgári kezdeményezés indult Velencében annak érdekében, hogy tartsák távol a nagy óceánjárókat a világörökség részét képező műemlékvárostól és környékétől; a kezdeményezéshez állítólag ezrek csatlakoztak.

A csoport szóvivője szerint az MSC Divina, a franciaországi Marseille-ben májusban vízre bocsátott "hajószörny" júniustól rendszeresen felúszik a velencei lagúnába és hozzájárul annak elszennyeződéséhez. "Velence és lagúnái, az emberiség öröksége nap mint nap ki van téve az ökológiai katasztrófa veszélyének e szörnyetegek miatt, amelyek a Szent Márk tértől alig pár méterre haladnak el. A tér mellett csak az idén 1639 hajó halad el, és minden hajó annyit környezeti szennyezést okoz, mint 14 ezerFotó: groupleisure.com autó" - mondta a szóvivő.

A lagunák városába jelenleg évente 1,6 millió turista érkezik sétahajón, négy és félszer annyi, mint 1997-ben, aminek "köszönhetően" Velence öt év alatt a tizedikről a negyedik helyre rukkolt előre az óceánjárók által legfrekventáltabb európai kikötők ranglistáján, ami jelentős környezetvédelmi kiadásokat von maga után.

A No Grandi Navi szerint az óceánjáró sétahajók szennyezik a környezetet és puszta ottlétükkel fenyegetik a város és lakosainak biztonságát (baleset esetén), emellett az általuk keltett erős hullámverés kikezdi Velence ősi palotáinak alapjait.

A sétahajó-turizmus ráadásul alig hoz bevételt a városnak, hiszen a látogatók nem szállnak meg Velencében, csak néhány órát töltenek ott, majd visszatérnek a hajón lévő szállásukra. Az óriási kirándulóhajók jelentette veszélyre különösképpen odafigyelnek Olaszországban a Costa Concordia sétahajó januári katasztrófája óta.

- mti/para -