A Marilyn Monroe-tornyok a "felhőkarcoló verseny" győztesei között

2012. június 14. - 17:44 | Tech

A Marilyn Monroe kecses idomait idéző, formás kanadai toronyházpár, egy "lélegző" ausztrál felhőkarcoló, egy olasz épület és egy dubaji toronyház nyerte el szerdán a világ legjobb új felhőkarcolójának a díját.

Az elismeréseket a chicagói központú, építészekből és szerkezetmérnökökből álló Council of Tall Bulidings and Urban Habitat elnevezésű csoport osztotta ki, amely világszerte figyelemmel kíséri a magas házak építését.

Mint közleményükben hangsúlyozták: reneszánszát éli a felhőkarcoló-építészet, amit jól mutat, hogy tavaly rekordszámú, 88 kétszáz méternél magasabb épületet fejeztek be. A csoport összeállítása szerint 2005-ben még csak harminckét, ebbe a kategóriába sorolható toronyház készült el, idén viszont már 96 magas épületet terveznek átadni, legtöbbjüket Kínában.

A most odaítélt "legjobb magas épület" elismeréseknél a chicagói zsűri olyan szempontokat díjazott, mint a figyelemreméltó kreativitás, a környezettudatos építkezés, az épület és a helyszín, valamint az épület és a városi környezet kapcsolata - mondta Richard Cook építész, a díjakról döntő bizottság elnöke, megemlítve, hogy 78 pályázó közül választották ki a győzteseket.

A Marilyn Monroe-tornyoknak becézett, hivatalosan Absolute Towers névre hallgató 56 emeletes lakóépületek Toronto gyorsan fejlődő peremvárosában, Mississaugában magasodnak.

A Sydneyben álló, 28 emeletes, ellipszis alakú, a földszinttől a tetejéig nyitott átriumú felhőkarcoló Ausztrália legzöldebb épületei közé tartozik. Az átrium természetes levegőzést biztosít a toronyháznak, a belső erkélyek a szabadba nyílnak, és természetes megvilágítást kapnak.

Az olasz "versenyző", a milánói Palazzo Lombardia negyvenszintes. A város híres vásárcsarnokát idézve üvegtetővel fedett központi térrel tervezték meg. "Több mint toronyház, parkok, kereskedelmi tér és egy helyi piac hangulata keveredik benne" - méltatta Anthony Wood, a bizottság tagja.

A 46 emeletes dubaji Doha Tower többek között a henger alakú épületen belül kialakított "fantasztikus" világítási rendszerrel és a belső terek maximalizálásával vívta ki a zsűri elismerését.

A chicagói csoporttól életműdíjat kapott Helmut Jahn építész az általa tervezett magas épületekért. A német származású, Chicagóban élő Jahn munkái közé tartozik a berlini Sony Center, a frankfurti Messeturm toronyház és a philadelphiai One Liberty Place épülete is.

(MTI)