A Tunguz meteorit, avagy űrlények robbantak be 1908. június 30-án?

2012. június 30. - 18:43 | Tech

Pontosan senki sem tudná megmondani mi történt az égen a szibériai Tunguska körzetében napra pontosan 104 éve, 1908. június 30-ának hajnalán, azzal mindenesetre tisztában vagyunk, hogy akkora becsapódást okozott, mint ezer atombomba felrobbanása - írja a katasztrofak.abbcenter.com.




 

A hirosimai atombomba közel ezerszeresének megfelelő energia felszabadulása hatalmas detonációval járt. A lökéshullám felborította a több ezer kilométerre haladó transzszibériai expresszt, a légnyomás változását a Földön mindenütt érzékelték.

A tudomány és a sci-fi világából azonnal feltételezések sorozata kapott szárnyra, melyek szerint a Föld antianyaggal találkozott, megnyílt egy időtér, vagy földönkívüliek okozták a robbanást.
Ma már tudjuk, hogy ez volt a modern idők egyik legrombolóbb természeti katasztrófája.
Senki sem látta magát a robbanást, és kráter sem maradt a nyomában.

A közép-szibériai Tunguska körzet nem messze fekszik az Északi-sarkkörtől, és csaknem teljesen lakatlan, ezért nem voltak emberi áldozatok annak ellenére, hogy nagyon sok rénszarvas elpusztult.
A legkézenfekvőbb magyarázat az lenne a tunguskai tűzgolyó jelenségnek, hogy egy kisebb meteorit, behatolván a Föld légkörébe darabjaira robbant, még magasan a felszín fölött.
A robbanás ereje a meteorit szilárd alkotóelemeit apró darabokra szaggatta. Ezek egy részét később kimutatták a talajban.

Hatalmas károkat okozott a meteorit a környező erdőkben. Több ezer fának hántotta le a kérgét, és döntötte ki a fákat (becslések szerint 60 milliót) a szélrózsa minden irányában.
A tűzgolyó okozta károk nyomai mind a mai napig láthatók.
Hatalmas szerencse, hogy a becsapódás épp ezen a helyen történt. Egy hasonló esemény valamely sűrűn lakott városban több ezer ember életét oltotta volna ki azonnal.

Űrlények mentették meg a Földet?

2004-ben orosz tudósok saját bevallásuk szerint bizonyítékot találtak arra, hogy az 1908-as esemény következtében bolygónkon mindennemű életet a kipusztulás fenyegetett.
A kutatókból álló expedíció tagjai állítják, hogy a tűzgolyóként érkező hatalmas meteoritot egyfajta külső erő robbantotta fel 10 km magasságban Földünk felett – ezzel megmentve az emberi fajt.

Az első expedíció egyébként 1927-ben, az orosz forradalom után indult a térségbe, de sem akkor, sem azóta olvadt kőzetdarabokon, és pár szokatlan ötvözetű fémszilánkon kívül kézzelfogható bizonyítékot, illetve magyarázatot nem találtak a 100 évvel ezelőtti eseményre.

katasztrofak.abbcenter.com

Címkék: meteor, Tunguz meteor